ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;» Μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση από Επιμελητήριο Ηλείας και διαΝΕΟσις
09/11/2017
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;»

Μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση από Επιμελητήριο Ηλείας και διαΝΕΟσις 

248_F1962329930.jpg

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ

 

Μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 στην Αρχαία Ολυμπία με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας και του ανεξάρτητου οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με θέμα « Ανάπτυξη ΝΑΙ, αλλά πώς; με αθρόα συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών παραγόντων από τη δημόσια διοίκηση, την επιχειρηματική κοινότητα και τις κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν παρεμβάσεις οι κ.κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Διονύσιος Μπάστας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου, ο οποίος αναφερόμενος στον στόχο του συνεδρίου τόνισε: «Με τις έρευνές μας υποστηρίζουμε τις αναπτυξιακές προσπάθειες της περιοχής παρέχοντας περισσότερη γνώση, τεκμηριωμένα ευρήματα και καλύτερες πρακτικές, όπως αυτές διαμορφώνονται στον διεθνή ορίζοντα κάτω από τις νέες εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας.  Σκοπεύουμε στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας». 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της LYKTOSGroupκ. Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου και αξιόπιστου αναπτυξιακού περιβάλλοντος.  Ως τέτοια ανέφερε:  Ένα σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό πλαίσιο, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση του διοικητικού – γραφειοκρατικού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού προτύπου κάνοντας στροφή προς την ποιότητα και εξωστρέφεια, την καινοτομία σε κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας, τη μεγιστοποίηση αποδοτικότητας διαθέσιμων πόρων, τη συνάρτηση της επιχειρηματικής επιδότησης με τον κίνδυνο και την αποδοτικότητα, την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. 

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, τη θεσμοθέτηση και ειδική χωροθέτηση δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μονάδων περιβαλλοντικής χρηματοδότησης και πράσινης επιχειρηματικότητας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για το επιχειρησιακό δυναμικό της χώρας με τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών ανά περιφέρεια και την υποστήριξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την ανάπτυξη δικτύου διακίνησης εμπορευμάτων.  Ακόμα, ο κ. Σάλλας έδωσε έμφαση στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακος με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Ταμείο Γιούνκερ) στους τομείς των υποδομών, ιδιαίτερα στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, μεταφορές, έρευνα, καινοτομία, ενέργεια και τα νέα μέσα πιστοδοτήσεων επιχειρήσεων όπως τα εταιρικά ομόλογα, εφ’όσον επιλυθεί ο τρόπος ρευστοποίησής τους και τέλος τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και απελευθέρωσης επαγγελμάτων. 

Καταλήγοντας ο κ. Μιχάλης Σάλλας τόνισε:  «Άμεσος στόχος ενός σχεδίου για έξοδο απο την κρίση θα πρέπει να είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας και ασφαλώς της οικονομικής προοπτικής.  Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, η συμπαράσταση και η στήριξη του πολιτικού κόσμου και της ίδιας της κοινωνίας». 

Ακολούθησε η συνοπτική παρουσίαση επιλεγμένων ερευνών της διαΝΕΟσις με εθνικό και περιφερειακό ενδιαφέρον, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Λίζας Δουκακάρου: 

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε Ένα νέο παραγωγκό μοντέλο για την Ελλάδα δίδοντας έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με καινοτομία και εξωστρέφεια, στηριγμένη πρωτίστως σε σύγχρονες παραγωγικές επενδύσεις και σε όλες τις απαραίτητες μεταβολές στο τομέα της δημόσιας διοίκησης για ένα κράτος φιλικό στην επιχειρηματικότητα. 

Ο κ. Θάνος Πάλλης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τη Στρατηγική Ανάπτυξης των λιμένων στην Ελλάδα με έμφαση στην προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας και ιδιαίτερα του homeporting.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κρουαζιέρα αν και θα φέρνει στη χώρα μας το 10% των τουριστών, το ποσοστό των εσόδων θα είναι μόλις 3%.  Η έρευνα διερευνά τη δυνατότητα διεκδίκησης πολύ μεγαλύτερου μεριδίου στη Μεσόγειο και προτείνει λύσεις. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Τριάντης, Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους φορείς διαχείρισης.  Η μέλετη της διαΝΕΟσις δίνει μια ολιστική πρόταση για τη βιώσιμη προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου μας και προτείνει ένα νέο εθνικό μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των προστατευομένων περιοχών. 

Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελληνική Οικονομία, σε 50 χρόνια από σήμερα και ιδιαίτερα στον τουρισμό, τη γεωργική παραγωγή και τα αρχαία μνημεία με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή μας.  Στην έρευνα αυτή ο Επικούρειος Απόλλωνας αναφέρεται ως μνημείο εν κινδύνω. 

Το τρίτο τμήμα της εκδήλωσης κάλυψε ο Αγροτικός Τομέας όπου παρουσιάσθηκαν τρία επιτυχημένα σχήματα συνεργατικότητας υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και πρώην Υπουργού κ. Πέτρου Ευθυμίου:  Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πήγασος «7 grapes» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδας Παραγωγών Κάμπου.  Ως σημαντικά χαρακτηριστικά και των τριών επιχειρήσεων αναδείχθηκαν η προσήλωση στην ποιότητα, ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η ανάγκη για άρση των γραφειοκρατικών εμποδιών ως απαραίτητες προϋποθέσεις συνέχισης της δυναμικής τους ανάπτυξης.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.iliagora.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στην φωτογραφία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
 


©Portal Επιμελητηρίου Ηλείας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss