ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Πρόταση έξι σημείων με αίτημα παράτασης αποπληρωμής πυρόπληκτων δανείων - Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας
14/11/2017
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Πρόταση έξι σημείων με αίτημα παράτασης αποπληρωμής πυρόπληκτων δανείων - Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας

37_F777894064.jpg

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΖΗΤΑ ΕΙΔΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Νέα παρέμβαση καιμε την διαμόρφωση καινούργιου αιτήματος σχετικά με τα πυρόπληκτα δάνεια έκανε προς τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας – Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Ειδικότερα ο κ. Νικολούτσος ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παράταση δύο μέχρι τεσσάρων ετών για την πλήρωμη κεφαλαίου και τόνων από πυρόπληκτες επιχειρήσεις.

Προτείνει παράλληλα και ένα εναλλακτικό πλαίσιο αποπληρωμής πυρόπληκτων δανείων με έξι συγκεκριμένες θέσεις. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Νικολούτσου που έχει σταλεί και στον ηλείο υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη και κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο και τους Βουλευτές του Νομού έχει ως εξής:

Mε την υπ’ αριθμόν 2/38310/0025/14.05.2014 απόφαση Υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων του Νομού Ηλείας στο καθεστώς της αναστολής καταβολής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο πυρόπληκτων δανείων.

Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας   και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των δανείων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μέσω μιας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, μια παράταση δύο έως τεσσάρων ετών για την πληρωμή κεφαλαίου και τόκων πυρόπληκτων επιχειρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν κανονικά τα ανωτέρω δάνεια με απόλυτη συνέπεια από την υπαγωγή τους το 2007 έως και σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παράλληλα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές υπολογίζουν στην πληρωμή των δανείων αυτών μέσω της επιχορήγησης στα πλαίσια του N.3299/2004, αυτή δεν μπορεί να είναι εφικτή καθώς η αποπληρωμή της επιχορήγησης του αναπτυξιακού νόμου θα πραγματοποιηθεί σε 3-7 δόσεις.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να οριστεί ένα πλαίσιο αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων σε δόσεις, όπως γίνεται σε πληθώρα περιπτώσεων το τελευταίο διάστημα (π.χ., ασφαλιστικά ταμεία ή βεβαιωμένων φόρων), ως ακολούθως:

α) Περίοδος χάριτος δύο χρόνια

β) Επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής πυρόπληκτου δανείου για 5 χρόνια,

γ) Διατήρηση επιτοκίου στο 4,5 %

δ) Σπάσιμο του δανείου στα δύο με το 50% της οφειλής να παγώνει για 5 χρόνια και η καταβολή αυτού να γίνεται στο τέλος της περιόδου,

ε) Κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών,

στ) Υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τις τράπεζες. Στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές και εξυπηρετούν κανονικά τα εν λόγω δάνεια.

Η εύρεση ρεαλιστικής λύσης για τις επιχειρήσεις του νομού αγγίζει βαθιά το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και καθιστά την διαχείρισή τους, λειτουργική   σύμφωνα   με το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον.  

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.iliagora.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στην φωτογραφία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
 


©Portal Επιμελητηρίου Ηλείας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss