ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ....   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τουρισμός: Εκτόξευση του Ιονίου στην κορυφή
05/11/2017
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Τουρισμός: Εκτόξευση του Ιονίου στην κορυφή

57_F637008613.jpg

Πώς μοιράστηκε η τουριστική πίτα στο πρώτο εξάμηνο. Τα ντέρμπι και οι... ανατροπές. Τι δείχνουν τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο μισό της χρονιάς.

Εντυπωσιακές ανακατατάξεις, σημαντικές μεταβολές στο «χρηματιστήριο» των τουριστικών περιοχών και την ταχεία διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η κατανομή των εισπράξεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας, μάλιστα, και η ανάλυση των σχετικών στοιχείων επιβεβαιώνουν το εκτεταμένο ανακάτεμα της «τράπουλας», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους του ελληνικού τουρισμού από το Αιγαίο προς τη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο δεν αποτελεί πλέον ισχυρή τάση, αλλά απτή πραγματικότητα.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα νησιά του Ιονίου, παρά τη μεγάλη άνοδο, καταφέρνουν να αποσπάσουν μόλις το μισό του αντίστοιχου μεριδίου της Αττικής και κάτι λιγότερο από το μισό μερίδιο που απολαμβάνουν Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ -0,21%, στους πρώτους έξι μήνες του 2017 τα νησιά του Ιονίου μοιράστηκαν συνολικά 395,2 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα το νότιο Αιγαίο μέτρησε 921 εκατ. ευρώ, η Κρήτη 905,7 εκατ. ευρώ και η Αττική 802,7 εκατ. ευρώ.

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική, απέσπασαν από κοινού σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3,9 δισ. ευρώ που μπήκαν στη χώρα στο πρώτο εξάμηνο. Μοιράστηκαν, δηλαδή, τα ¾ των συνολικών εισπράξεων της χώρας από τον τουρισμό (73,2%).

Η διαφαινόμενη ανατροπή που αποτυπώνουν τα στοιχεία της TτE αφορά στο γεγονός πως η περιοχή του Ιονίου βρισκόταν ήδη από το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, μια ανάσα από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσ/νίκη), η οποία απέσπασε 469 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Η φετινή δυναμική άνοδος των νησιών του Ιονίου, μάλιστα, προδιαγράφει ντέρμπι για την κατάληψη της τέταρτης θέσης στην ελληνική αγορά.

Αν, όμως, σε απόλυτα μεγέθη (συνολικές εισπράξεις) το Ιόνιο απέχει ακόμα σημαντικά από τους παραδοσιακά δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η ανάλυση των στοιχείων εισπράξεων σε συνδυασμό με τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο δείχνουν πως η ανατροπή έχει ήδη συντελεστεί… σιωπηρά!

Για την ακρίβεια, η περιοχή των νησιών του Ιονίου βρίσκεται στην κορυφή των εισπράξεων ανά διανυκτέρευση(!) ενώ μάχεται με την Κρήτη για την κορυφή της κατάταξης, με κριτήριο τις εισπράξεις ανά επίσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, τα νησιά του Ιονίου κατέγραψαν στο πρώτο μισό της χρονιάς εισπράξεις 77,3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακά δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης (72,9 ευρώ), του Νότιου Αιγαίου (72,5 ευρώ) και της Αττικής (71,9 ευρώ), ενώ η τέταρτη της κατάταξης Κεντρική Μακεδονία μέτρησε μόλις 49,9 ευρώ.

Ακόμα και με κριτήριο τις εισπράξεις ανά επίσκεψη, τα Ιόνια απέσπασαν στο πρώτο εξάμηνο 661,9 ευρώ έναντι 662,8 ευρώ της Κρήτης. Η περιοχή του νότιου Αιγαίου βρέθηκε αρκετά πιο πίσω, με εισπράξεις 615,1 ευρώ ανά επίσκεψη, με την Αττική να περιορίζεται σε μόλις 404,2 ευρώ.

Η Αττική, μάλιστα, βρέθηκε πίσω από την Πελοπόννησο (411,6 ευρώ), τη Θεσσαλία (415,8 ευρώ) αλλά και το πολύπαθο Βόρειο Αιγαίο (536,7 ευρώ).

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.iliagora.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στην φωτογραφία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
 


©Portal Επιμελητηρίου Ηλείας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss