Ασφαλιστικός Οδηγός 120 δόσεων (ν.4611/2019) -Χρήση πλατφόρμας – Ερωτήσεις Απαντήσεις- 2η Έκδοση (22/8/2019)

Ασφαλιστικός Οδηγός 120 δόσεων (ν.4611/2019) -Χρήση πλατφόρμας – Ερωτήσεις Απαντήσεις- 2η Έκδοση (22/8/2019)

 

 

 

efka_23_F241463468.jpg

Όπως είναι γνωστό, η ένταξη των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών στην ρύθμιση του ν. 4611/2019 για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (120 δόσεις), που αποτέλεσε πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, δίνει ανάσα σε μεγάλο αριθμό οφειλετών, που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση λόγω συσσωρευμένων οφειλών τους προς την φορολογική και ασφαλιστική διοίκηση.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί συνέχεια της διεκδικητικής προσπάθειας του σώματος, καρπός της οποίας υπήρξε η δραστική μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης (από 20% σε 13,33%) και η μείωση των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ (από 7% και 4% αντίστοιχα επί του ΚΦΑ) σε πάγια ποσά (41,02 € εως 31.1.19 και 45,50 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές επικούρησης και 23,44 € εως 31.1.19 και 26,00 € από 1.2.19 μηνιαίως για τις εισφορές εφάπαξ), και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2017 [ν. 4578/2018].

Παράλληλα, προς αντιμετώπιση της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των συναδέλφων με αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για τις οποίες τα ειδοποιητήρια εκδόθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, χωρίς ευθύνη των ασφαλισμένων, πετύχαμε την επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής από 24 σε 36. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν επιλύθηκαν και άλλα χρονίζοντα ασφαλιστικά προβλήματα, όπως η δρομολόγηση της επιστροφής των παλαιών (προ του 2012) οφειλόμενων παροχών, χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής, και ο συμψηφισμός απαιτήσεων από και προς τον ΕΦΚΑ κατά τρόπο αντίστοιχο με την ΠΟΛ 1274/2013 (για το Δημόσιο).

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αποσύνδεση των εισφορών από τις αυξήσεις του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, την κατάργηση της αντιμετώπισης των ελαφρύνσεων για τους νέους ασφαλισμένους (κάτω πενταετίας) ως ασφαλιστικής οφειλής, τη μείωση των εισφορών κλάδου υγείας, την άμεση έκδοση ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ και την επέκταση των σχετικών παροχών (π.χ. παροχών μητρότητας) στους δικηγόρους. ενώ η Κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών αμίσθων – εμμίσθων έτους 2018 (τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2019).

Αντίστοιχες επίκαιρες κριτικές επισημάνσεις έχουμε κάνει και για τις αναγκαίες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη επισημάνει ότι η ένταξη των εκκαθαρίσεων ετών 2017 και 2018 ΕΤΕΑΕΠ, στην πλατφόρμα δεν είναι σύννομη καθώς τα σχετικά ποσά έχουν ήδη έχει ρυθμιστεί με κανονιστικές πράξεις και εγκυκλίους του Υπουργείου και του ΕΤΕΑΕΠ σε 36 δόσεις.

Ήδη έχουμε τη διαβεβαίωση και προκύπτει εκ της πλατφόρμας, ότι η ένταξη των οφειλών ΕΤΕΑΕΠ στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική. Σημαντικά προβλήματα δημιουργεί, επιπλέον, η μη εμφάνιση των οφειλών πολλών δικηγόρων στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα την αδυναμία ένταξής τους στην πράξη, η εσφαλμένη εμφάνιση χιλιάδων παράλληλα ασφαλισμένων ως οφειλετών του ΕΤΕΑΕΠ από λάθος των συστημάτων του ΕΦΚΑ, ενώ περαιτέρω κρίνεται επιβεβλημένη η μείωση του προβλεπόμενου επιτοκίου, που έχει οριστεί σε 5%.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα έχουμε θέσει αρμοδίως και αναμένουμε επ’ αυτών βελτιωτικές τροποποιήσεις. Ήδη με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση το επιτόκιο μειώθηκε στο 3% και μάλιστα με πρόβλεψη να καταλαμβάνει και ήδη υποβληθείσες αιτήσεις. Οι διαρκείς παρεμβάσεις μας αφ’ ενός στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και αφ’ ετέρου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αποβλέπουν στην εμπέδωση και αποκατάσταση της νομιμότητας, και στην δημιουργία ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού και φιλικού για τον ασφαλισμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο παρών Οδηγός για τις 120 δόσεις, σε συνέχεια του προγενέστερου Ασφαλιστικού Οδηγού για το ΕΤΕΑΕΠ, εντάσσεται στην συστηματική προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των συναδέλφων και απάντησης στην πληθώρα των ερωτημάτων που ευλόγως εγείρονται.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον συνάδελφο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, για το εξόχως επιμελημένο πόνημα και τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν ως τώρα τεθεί.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ

Δημήτρης Βερβεσός

Πηγή: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Προηγούμενο Πορεία διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Γαλλίας κατά το α΄ εξάμηνο 2019
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας