Ερευνητικό Κείμενο για το βιβλίο του Nick Srnicek, “Καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας”

Ερευνητικό Κείμενο για το βιβλίο του Nick Srnicek, “Καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας”

 

78_F791881304.jpg

 

Το ερευνητικό κείμενο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζει και σχολιάζει το βιβλίο του Nick Srnicek, Καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας (2017, Polity Press). 

Οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν ένα σχετικά νέο επιχειρηματικό μοντέλο που επεκτείνεται ραγδαία στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πλατφόρμες, αξιοποιώντας τη γενικευμένη πλέον πρόσβαση των ατόμων στο διαδίκτυο, συγκεντρώνουν και αναλύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης για εμπορικούς – κερδοσκοπικούς σκοπούς (πώληση διαφημιστικού χώρου, ενοικίαση υπηρεσιών, προσαρμογή παραγωγικών διαδικασιών, είσπραξη αμοιβής για τη μεσολάβηση στην αλληλεπίδραση αγοραστών και πωλητών κοκ). Οι ψηφιακές πλατφόρμες εκδηλώνουν σαφή τάση ολιγοπώλησης, ακόμη και μονοπώλησης, της κάθε αγοράς όπου δραστηριοποιούνται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της λειτουργίας του μοντέλου της ψηφιακής πλατφόρμας στην απασχόληση δεδομένου ότι υποκαθιστούν την σταθερή και πλήρη απασχόληση με επισφαλείς εργασίες και με εξωτερικές αναθέσεις – υπεργολαβίες. 

Ο Srnicek αναλύει τις ψηφιακές πλατφόρμες ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε τρεις φάσεις:

• το παρελθόν: όπου εξετάζει επιλεγμένα περιστατικά της οικονομικής ιστορίας του καπιταλισμού, από τα μέσα της δεκαετίας 1970 και μετά, τα οποία μας οδήγησαν στην ανάπτυξη και την μονοπωλιακή θέση που διατηρούν στις μέρες μας οι σημαντικότερες ψηφιακές πλατφόρμες·

• το παρόν: όπου εξηγεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά και τα κύρια είδη ψηφιακής πλατφόρμας, και

• το μέλλον: όπου αναλύει τις βασικές τάσεις και προοπτικές στην εξέλιξη των ψηφιακών πλατφορμών

 

Διαβάστε το ερευνητικό κείμενο εδώ 

 

 

Δείτε περισσότερασχετικάμετοβιβλίο 

Πηγή: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα

Προηγούμενο Δελτίο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ειδήσεων για την Ρουμανία μηνός Δεκεμβρίου 2018
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Deprecated: str_contains(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /var/www/helia-portal/wp-includes/formatting.php on line 2488