Οδηγός του ΕΟΔΥ για τα σχολεία – Η διαδικασία σε περίπτωση θετικού self test μαθητών

Οδηγός του ΕΟΔΥ για τα σχολεία – Η διαδικασία σε περίπτωση θετικού self test μαθητών

(Δειτε τον συνημμένο οδηγό με τους σχετικούς πίνακες)

 

 

Capture-1572_F82683393.jpg

 

 

 

Επικαιροποιημένες οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Όπως προκύπτει από τις οδηγίες, σε περίπτωση θετικού self test μαθητή, δεν απαιτείται PCR, αλλά αρκεί ένα rapid τεστ για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

 

Προσέλευση

 

Μαθητές και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί

 

Βάσει των οδηγιών, οι μαθητές καλούνται να υποβληθούν σε συνολικά τρία self test την τρέχουσα εβδομάδα (έχουν ήδη υποβληθεί στα δύο) και σε δύο ακόμη self test την επόμενη εβδομάδα. Ίδιος αριθμός self test προβλέπεται και για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

 • Σε περίπτωση θετικού self test, διενεργείται rapid και, εφόσον είναι και αυτό θετικό, το κρούσμα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.
 • Εάν το rapid τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί

Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, καλούνται να υποβληθούν σε δύο rapid ή PCR τεστ και ένα self test την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς και σε δύο rapid ή PCR τεστ την εβδομάδα που ακολουθεί.

 • Εφόσον κάποιο PCR τεστ είναι θετικό, το κρούσμα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.
 • Σε περίπτωση θετικού rapid test, απαιτείται και PCR για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. 

 

Αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος

 

Σε περίπτωση που μαθητής ή εκπαιδευτικός, έπειτα από εργαστηριακό τεστ, βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, απομονώνεται για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ανεξάρτητα από την ιδιότητα και το ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού.

 

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Άτομα με συμπτώματα

Όσοι έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων εφόσον πληρούνται τα εξής:

 • Δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων.
 • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό καλούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα.
 • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό απαιτείται να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Άτομα χωρίς συμπτώματα

Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από το θετικό τεστ εφόσον πληρούνται τα εξής:

 • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό καλούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα.
 • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό απαιτείται να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

 

Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος

Α. Σχολικές επαφές

 1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
 2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ:
 • Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
  • Παρέχεται 1 self test , επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
 • Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
  • Παρέχονται 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:
  • Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid και τις ημέρες 2,3 και 4: self test 
  • Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid και την ημέρα 3: self test 

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

 1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
 2. Υποβάλλονται σε τεστ:
 •  
  • Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε RT ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

 • Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
 • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε ST οι μαθητές/τριες καιRT ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα3. Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σημείωση: Για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

 

Πηγή: ΕΟΔΥ

Προηγούμενο Πληροφόρηση για το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης με ένα «κλικ» στο teka.gov.gr
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας