Σημαντικά ζητήματα των επιχειρήσεων με τις τράπεζες επι τάπητος σε διαδικτυακή συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

 

FOTO_F1831031514.jpg

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 5/2/2021 η διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνου Νικολούτσου και του Ά Αντιπροέδρου, κ. Κωνσταντίνου Λεβέντη με την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κα. Χαρούλα Απαλαγάκη και τον Γεώργιο   Μαλιγιάννη, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Διαχείριση Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας .

Τα βασικά θέματα που έθεσαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας ήταν τα εξής :

1. Η ανάγκη να ληφθεί πρόνοια για το κούρεμα των υπέρογκων τόκων υπερημερίας που έχουν γεννηθεί όλα αυτά τα έτη, λόγω της μη εξυπηρέτησης των πυρόπληκτων δανείων, τα οποία πολλές φορές είναι το κύριο μέρος της οφειλής. Επ’ αυτού δεν αρκεί το γενικό όριο του νόμου.

2. Η άμεση προώθηση διαδικασιών απ’ ευθείας ουσιαστικής διαμεσολάβησης με τους εγγυητές των συγκεκριμένων δανείων, ιδίως αυτών που δεν απαιτήθηκε η εγγύησή τους από τις εγκριτικές αποφάσεις της Δ25, για την χορήγηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, προς τρεις κατευθύνσεις:

• Τον περιορισμό της εγγυητικής τους ευθύνης στο μη καλυπτόμενο από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τμήμα του δανείου.

• Τον περιορισμό της ευθύνης τους αποκλειστικά και μόνο στην αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, επί των οποίων έχουν εγγραφεί εμπράγματες ασφάλειες.

• Την απαλλαγή, σε περίπτωση ρύθμισης, της οφειλής του πρωτοφειλέτη σε 120 δόσεις.

3. Η προοπτική αναχρηματοδότησης των εν λόγωδανείων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται ενόψει πανδημίας.

4. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η άρνηση των τραπεζών να ρυθμίσουν τα εγγυημένα Δανεια παρά την ύπαρξη της σχετικής εγκυκλίου Χουλιαράκη αλλά και της μετέπειτα εγκυκλίου Σκυλακάκη σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται στην τράπεζα η διευθέτηση των εγγυημένων δανείων με διατήρηση της εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια αυτά μετά την όποια ρύθμιση.

Στο θέμα αυτό από μέρους της ένωσης ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε η άποψη ότι το Δημόσιο δεν αναγνωρίζει διαχρονικά τις ρυθμίσεις αυτές και για το λόγο τούτο οι τράπεζες δεν μπορούν φοβούμενες την απώλεια της εγγύησης του κάθε εγγυημένου δανείου να προβούν σε ρύθμιση. 

Επισημάνθηκε επίσης από μέρους των ελληνικών τραπεζών ότι η καθυστέρηση πληρωμής από το Δημόσιο προς τις τράπεζες των εγγυήσεων που έχουν ήδη καταπέσει αλλά και η καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων κατάπτωσης εγγυήσεων των δανείων που έχουν ζητήσει από την Δ25 δυσχεραίνει περαιτέρω την αντιμετώπιση και από μέρους των τραπεζών των εγγυημένων δανείων .Ουσιαστικά διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η ύπαρξη των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου κρατά όμηρο στο ζήτημα της διευθέτησης και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες .

Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια στην επικοινωνία με ανταλλαγή δεδομένων και με ειλικρινή διάθεση διεκδίκησης λύσεων από μέρους του Δημοσίου και από τις δύο πλευρές .

Το Επιμελητήριο Ηλείας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας διευθέτησης του θέματος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με Υπουργούς κ αξιωματούχους της κυβέρνησης , με στελέχη τραπεζών προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα .

Προηγούμενο Στη Δικαιοσύνη ο Ν. Φαρμάκης για να αποτυπωθεί η αλήθεια σχετικά με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία του προγράμματος των 30 εκ. ευρώ
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας