Σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Ηλείας για το μεγάλο πρόβλημα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου (Πυρόπληκτα δάνεια )

Σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Ηλείας για το μεγάλο πρόβλημα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου (Πυρόπληκτα δάνεια )

Πλήθος φορέων και επιχειρηματιών παρευρεθήκαν χθες στο Επιμελητήριο Ηλείας στην συνάντηση – εκδήλωση στα πλαίσια ενημέρωσης και προγραμματισμού ενεργειών για το θέμα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτα δάνεια)

13_F1965037344.jpg

 

12_F916396228.jpg

14_F2027637411.jpg 

Ακολουθεί σχετικό ΨΦΙΣΜΑ 

 ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Η  μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τη χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα  ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

 

Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων. Πρέπει να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι αδιανόητο  το δημόσιο να ξεχνάει ότι την εγγύησή του  στη λήψη των συγκεκριμένων δανείων δεν την έδωσε  ως συνηθισμένος συμβαλλόμενος, όπως γίνεται με τους εγγυητές  στις άλλες περιπτώσεις των στεγαστικών ή των καταναλωτικών δανείων, αλλά αυτή η εγγύηση αποτέλεσε  συνειδητή κρατική δράση προστασίας των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών που είχαν υποστεί ζημιές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τους σεισμούς του 2008 στη συνέχεια.  Άρα λοιπόν τα μέτρα αυτά της προστασίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η παροχή της εγγύησης, δεν μπορεί σήμερα το Ελληνικό δημόσιο να τα τοποθετεί στην πλευρά των μέτρων που απαγορεύονται με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., γιατί και στη συνθήκη της Λισσαβόνας και στο σχετικό κανονισμό , αυτά τα μέτρα προστασίας εξαιρούνται από τις ανεπίτρεπτες κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που πλήττουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. 

Είναι καιρός πια να πειστούν οι τράπεζες ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η ρύθμιση των δανείων αυτών, ακόμα και με γενναία κουρέματα, παρατάσεις, μείωση επιτοκίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργική απόφαση τους λύνει τα χέρια και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένει η άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να διευκολύνουν τον κάθε δανειολήπτη που προσέρχεται με διάθεση ρύθμισης των δανείων του και να σταματήσουν να απειλούν και εκβιάζουν πως αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα προστρέξουν σε αυτήν. Περαιτέρω, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν και ειδικότερες μέριμνες αναφορικά με τους συνοφειλέτες – εγγυητές των δανείων αυτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι με τα συγκεκριμένα δάνεια, αντίθετα στις τότε αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έγκριση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. 

Ευθύνη όμως και των δανειοληπτών πλέον είναι να επισπεύσουν και αυτοί τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους και να επιδιώξουν να βελτιώσουν την τραπεζική τους εικόνα. Ο πιστωτικός τομέας είναι απαραίτητο να εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσει να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο που είναι η χορήγηση νέων χορηγήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία. 

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

– Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).

– Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.

– Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των “κόκκινων” πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω νομών.

Όσο πιο πετυχημένα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων”.

Προηγούμενο Εμπορική Αποστολή, την οποία διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Cartagena από Ισπανικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, για την προώθηση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας