Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

1_F1883561317.jpeg

Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος μεταξύ του κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, του προέδρου της ΚΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, των πρόεδρων και εκπρόσωπων των Επιμελητηρίων Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ημαθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λάρισας και Αχαΐας, υπηρεσιακών παραγόντων της Δ25 και της υπεύθυνης του γραφείου της Αντιπροεδρίας, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Το Επιμελητήριο Ηλείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε :

1) τον Διαχωρισμό στη διαχείριση των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου των πυρόπληκτων δανείων .

2) ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα πυρόπληκτά δάνεια της Ηλείας δεδομένου ότι αυτά ήταν δάνεια προνοιακού χαρακτήρα και ως τέτοια πρέπει από την σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν.

3) Έθεσε επίσης το ζήτημα της παράνομης η καταχρηστικής (Με βάση την υπουργική απόφαση χορήγησης των εγγυήσεων ) πρόσθετης εγγύησης που ζητήθηκε από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερο κίνδυνο και οι εγγυητές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επιτακτικά από τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα των δανείων που έχουν λάβει την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και το οποίο ταλανίζει χιλιάδες επιχειρήσεις.

Επίσης, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην απελευθέρωση του ελληνικού Δημοσίου από τις εγγυήσεις λόγω υπαιτιότητας των Τραπεζών, καθώς επίσης και στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να εντάσσονται στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Συζητήθηκε, επίσης, ο νέος νόμος 4549/14-6-2018 που αφορά στις Εγγυήσεις του ΕΔ και ειδικότερα ο χρόνος έκδοσης των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίζουν μια σειρά από θέματα εφαρμογής των διατάξεων του, καθώς και η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων.

Τα Επιμελητήρια ζήτησαν το συντομότερο την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΔ, όπως εξάλλου προβλέπεται στον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των Τραπεζών απέναντι στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες τις Δ25 στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους απάντησαν σε τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών που αφορούν στις καταπτώσεις ή στις απελευθερώσεις από τις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: ΚΕΕΕ

Προηγούμενο Δελτίο οικονομικών και εμπορικών εξελίξεων και επιχειρηματικών ειδήσεων για τη Γαλλία (β΄ τρίμηνο 2018)
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας