«Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα)»

«Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα)»

174011_web_F1887436911_F77912507.jpg

Στα πλαίσια ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων όπως:

  • φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες διεθνών μεταφορών, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιώτες, τελωνεία, Δήμους και Εργολάβους δημοσίων κηποτεχνικών έργων, κ.α., καθώς και
  • ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την εξέλιξη του οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας σας γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών της Ιταλίας και Πορτογαλίας παρουσιάστηκε προσβολή από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa σε νέες περιοχές:

  • Ιταλία, Δεκέμβριος 2018, στην Περιφέρεια Τοσκάνης Περιοχή του Monte Argentario.

Το βακτήριο βρέθηκε σε ιδιωτικούς κήπους καθώς και σε δημόσιους χώρους πρασίνου.

  • Πορτογαλία, Ιανουάριος 2019, στην Περιφέρεια του Πόρτο στο χωριό Viva Nova de Gaia. Το βακτήριο βρέθηκε κατά την διάρκεια των επίσημων επισκοπήσεων σε ασυπτωματικά φυτά Lavandula dentata (Λεβάντα) ηλικίας έξι ετών και άνω, εντός ζωολογικού πάρκου.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο στα φυτά «ξενιστές».

Τονίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xyllela fastidiosa.

Η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, στην περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2621360 140,145,155.

Ο Συντάξας Ο Τμηματάρχης Η Διευθύντρια

Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Δημήτρης Βελλόπουλος

Γεωπόνος

Μικέογλου Γεώργιος

Γεωπόνος

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Προηγούμενο Ενδιαφέρον εισαγωγής φυτικών τυριών από εταιρεία στον Καναδά
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Deprecated: str_contains(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /var/www/helia-portal/wp-includes/formatting.php on line 2488