«Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τους οργανισμούς καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) και Citrus tristeza virus (Τριστέτσα)»

«Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τους οργανισμούς καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) και Citrus tristeza virus (Τριστέτσα)»

-Επέκταση επιβλαβών οργανισμών

XYLEFA_2190_F597095489.jpg

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες διεθνών μεταφορών, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιώτες, τελωνεια, Δήμους και Εργολάβους δημοσίων κηποτεχνικών έργων, κ.α.) ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:

  • διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην Περιφέρεια της Μαδρίτης. Επισημαίνεται ότι η ενδοκοινοτική διακίνηση Φυτών – Ξενιστών (η λίστα ανανεώνεται διαρκώς) που δεν είχαν ποτέ αναπτυχθεί εντός των οριοθετημένων περιοχών γίνεται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον αν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
  • Φωτογραφίες- Συμπτώματα Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) (https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/photos)
  • Φυτά ξενιστές που δεν είχαν ποτέ αναπτυχθεί εντός των οριοθετημένων περιοχών:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_emergency_db-host-plants_update10.pdf (update 10)

  • η συνεχής εμφάνιση κρουσμάτων Citrus tristeza virus (Τριστέτσα) CTV στις ΠΕ Άρτας και Λακωνίας οδηγεί στην ανάκληση του καθεστώτος προστατευόμενης ζώνης για τα εσπεριδοειδή στις ανωτέρω Περιφερειακές Ενότητες. Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς μη Προστατευόμενης Ζώνης είναι οι ΠΕ Χανίων και Αργολίδας.

Επισημαίνεται ότι τα φυτά των εσπεριδοειδών, προκειμένου να διακινηθούν τόσο εντός της χώρας όσο και εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Υπογραμμίζουμε ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου των ανωτέρω παθογόνων είναι η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού σε περιοχές όπου η ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη.

Τα Ανθοκομικά και Φυτωριακά Κέντρα της Π.Ε. Ηλείας οφείλουν να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για κάθε παραλαβή φυτών προς φύτευση προελεύσεως άλλων χωρών.

Λόγω της σοβαρότητας των παθογόνων και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας ειδικότερα, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας μας στην περίπτωση που διαπιστώνονται ύποπτα συμπτώματα.

Η Διευθύντρια

Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Πηγή: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Η ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων της Ηλείας είναι προνοιακή απαίτηση, αλλά πλέον και θέμα ισότητας
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Deprecated: str_contains(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /var/www/helia-portal/wp-includes/formatting.php on line 2488