Έγκριση νέας ειδικότητας Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στα Δημόσια ΙΕΚ

Πηγή : https://edu.ellak.gr/

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών χαιρετίζει την έγκριση της νέας ειδικότητας του “Τεχνικού Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού” από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δία βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Έπειτα από πρωτοβουλία του ΔΘΙΕΚ Αιγάλεω και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και με την συνδρομή της Ένωσης Χρηστών και φίλων Linux – Hellug, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης & Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ ενέκρινε την ειδικότητα Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού  στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η ειδικότητα Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού, θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη σχολική χρονιά και θα εμφανιστεί στο Παράλληλο Μηχανογραφικό τον Ιούλιο όπου οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να την επιλέξουν. Η ειδικότητα θα εφαρμοστεί πειραματικά σε δύο Δημόσια ΙΕΚ, το Θεματικό ΙΕΚ Αιγάλεω στην Αττική και το Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας στην Αχαΐα.

Τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας παρατηρείται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένου σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα και ειδικότερα στη χρήση και διαχείριση του Λειτουργικού Συστήματος Linux. Το Linux θεωρείται το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα καθώς αποτελεί Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό “ανοικτού” κώδικα (Free/Open Source Software – FOSS ή OSS). Τα πλεονεκτήματά του είναι η δωρεάν διάθεση, η σταθερότητα και η ευκολία διαχείρισης και αναβάθμισης. Ενδεικτικά, το έτος 2021 το Linux “τρέχει” στο 100% των Υπερ-Υπολογιστών, στο 96% των Διαδικτυακών Εξυπηρετητών (Web Servers), σε κινητά τηλέφωνα Android, σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, στο Διαδίκτυο (Internet) και στις Υπηρεσίες Νέφους (Cloud Services).

Για να καλύψει τις ανάγκες της εξειδίκευσης σε ανοιχτό λογισμικό στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα των διαφόρων εξαμήνων της ειδικότητας “Τεχνικού Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού”. Μπορείτε να δείτε εδώ τα κεφάλαια που καλύπτονται από αυτά τα μαθήματα.

Επιπλέον, η ΕΕΛΛΑΚ προγραμματίζει την παραγωγή μαθημάτων και διδακτέας ύλης για προγραμματιστές Ανοικτού Λογισμικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διδακτέας ύλης για αυτά τα μαθήματα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Moodle (elearn.ellak.gr) με άδεια CC-BY-SA. Μπορείτε να δείτε εδώ τις ενότητες που θα προσφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα  “Τεχνικός Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού” μπορείτε να δείτε στο: https://iekaigal.att.sch.gr/?p=2198

Προηγούμενο Το σύμφωνο για τις δεξιότητες έχει ήδη βοηθήσει 2 εκατομμύρια άτομα να επωφεληθούν από δραστηριότητες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας