Ένα πρόγραμμα υπόδειγμα στην Καλαμάτα. Tο μεταπτυχιακό CultTech (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες) αποτελεί προϊόν πολλών χρόνων έρευνας σε διεθνές επίπεδο.

Ένα πρόγραμμα υπόδειγμα στην Καλαμάτα. Tο μεταπτυχιακό CultTech (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες) αποτελεί προϊόν πολλών χρόνων έρευνας σε διεθνές επίπεδο.

cultt-thumb-large_F1379411127.jpg

Κοιτίδες αριστείας αναδεικνύουν κάθε τόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βασιζόμενα στο ανθρώπινο δυναμικό τους που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το μεταπτυχιακό CultTech (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες), που αποτελεί προϊόν πολλών χρόνων έρευνας σε διεθνές επίπεδο γιατί είχε διαπιστωθεί ότι η χώρα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αρχαιομετρία και στη μελέτη των αρχαιολογικών και πολιτισμικών αγαθών και μπορεί να πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, η Ιταλία έχει επενδύσει στον τομέα της Συντήρησης και είναι εδώ και δεκαετίες πρωτοπόρα σε αυτό το πεδίο το οποίο μάλιστα αποκαλεί «Πολιτιστική Βιομηχανία», κάτι που έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό καθόσον αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δραστηριότητα που συνεισφέρει στο ΑΕΠ (μετά την αυτοκινητοβιομηχανία και τη μόδα/σχεδιασμό).

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν. Πελοποννήσου, «στο Τμήμα υπάρχει θεσμοθετημένο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας το οποίο εκπαιδεύει τους αρχαιολόγους στη χρήση των τεχνικών για την ανάλυση, χαρακτηρισμό και προέλευση των υλικών, και έχει εξοπλισμό ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2013 και αποτελεί τον πληρέστερο σε διεθνές επίπεδο. Η ύπαρξή του είναι η βάση της δημιουργίας του μεταπτυχιακού. Εκτίμησα ότι αφενός είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη δημιουργία του και μάλιστα αγγλόφωνου, γιατί πολλοί απόφοιτοί μας πήγαιναν κυρίως στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο, Σέφιλντ και Νότιγχαμ) για αυτή την εξειδίκευση, αφετέρου γιατί το στοίχημα είναι να αποτελέσουμε και εμείς προορισμό μεταπτυχιακής εκπαίδευσης λόγω τη μεγάλης εμπειρίας μας και δυνατότητας για επιτόπιες μελέτες στη χώρα».

Το μεταπτυχιακό ξεκίνησε τον Οκτώβριο με 19 φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας, και με δύο αλλοδαπούς. «Είχαμε περισσότερες αιτήσεις από το εξωτερικό, αλλά σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις δεν κατόρθωσαν να πάρουν έγκαιρα βίζα διαμονής στη χώρα μας. Επίσης, δεν βοήθησε η κατάσταση στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και τη μακρά εκλογική περίοδο. Το άγχος ήταν τεράστιο. Ομως τα καταφέραμε και ξεκινήσαμε», λέει ο κ. Ζαχαριάς.

Η διάρκειά του είναι ένα πλήρες έτος και το κόστος διδάκτρων 4.000 ευρώ. Τα γνωστικά του αντικείμενα καλύπτονται κατά 60% από διδάσκοντες του Παν. Πελοποννήσου και το υπόλοιπο 40% από διδάσκοντες του «Δημόκριτου», του Εθνικού Αστεροσκοπείου και άλλους μεμονωμένους και καταξιωμένους στον τομέα τους Ελληνες πανεπιστημιακούς και ερευνητές. Πώς, λοιπόν, τώρα θα μετακληθούν στο μεταπτυχιακό οι καθηγητές των άλλων ΑΕΙ όταν δεν θα προβλέπεται αμοιβή τους;

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο Έρευνα αγοράς για το ελαιόλαδο
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας