Αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/48 της ΕΕ για την Καταναλωτική Πίστη

Αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/48 της ΕΕ για την Καταναλωτική Πίστη

 

8_F277655041.jpg

 

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την Οδηγία 2008/48 για την καταναλωτική πίστη εκτιμώντας δύο παράγοντες:

 

➢ Τον ψηφιακό κόσμο, που άλλαξε σημαντικά τον τρόπο αξιολόγησης και επεξεργασίας της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών,
➢ Την πανδημία COVID-19, με τον κρίσιμο αντίκτυπό της στην αγορά καταναλωτικής πίστης: έρευνα που διενεργήθηκε σε 21 κράτη- μέλη κατέδειξε ότι 6 στους 10 καταναλωτές αντιμετώπισαν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες από την έναρξη της πανδημίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/48 για την καταναλωτική πίστη κινείται προς τις ακόλουθες, μεταξύ  άλλων, κατευθύνσεις:

 

✓ Επέκταση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας ώστε να καλύπτει δάνεια κάτω των 200 ευρώ.
✓ Υιοθέτηση απαιτήσεων ενημέρωσης κατάλληλων για  ψηφιακές συσκευές.
✓ Παροχή απλής και ευκρινούς ενημέρωσης σχετικά με τις πιστώσεις προς αποφυγή της υπερπληροφόρησης των καταναλωτών.
✓ Βελτίωση των κανόνων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερχρέωσής τους.
✓ Υιοθέτηση ανώτατου ορίου πίστωσης για τους καταναλωτές.
✓ Υποστήριξη των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης του χρέους τους.
✓ Θέσπιση κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και υποχρέωση των παρόχων πιστώσεων και μεσιτών πιστώσεων να διασφαλίζουν ότι τα μέλη του προσωπικού τους διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τις πιστώσεις.

 

Η πρόταση της Ε.Ε. για αναθεώρηση της Οδηγίας για την Καταναλωτική Πίστη εντάσσεται στο «Νέο Θεματολόγιο για τους Καταναλωτές» που έχει ως στόχο την επικαιροποίηση του συνολικού στρατηγικού πλαισίου της πολιτικής της για τους καταναλωτές.

• Βρείτε το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3242
• Βρείτε το κείμενο της πρότασης Οδηγίας στον σύνδεσμο:

https://eurlex.europa.eu/legalcontent/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021PC0347&from=EN

Πηγή: http://www.mindev.gov.gr/

Προηγούμενο ΚΥΑ: Μόνο με πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας