Εθνική Τράπεζα: Μελέτη για τα Ελληνικά τρόφιμα (Ιούλιος 2021)

Εθνική Τράπεζα: Μελέτη για τα Ελληνικά τρόφιμα (Ιούλιος 2021)

 

eun_F102838631.jpg

 

Στην ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά της πανδημίας, ο αγροδιατροφικός τομέας εμφάνισε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, σημειώνοντας οριακή άνοδο κύκλου εργασιών, έναντι πτώσης 14% για τη λοιπή βιομηχανία. Βασικό στήριγμα του κλάδου ήταν η αύξηση εξαγωγών (+11%, για τα τρόφιμα-ποτά, έναντι 3% για το σύνολο προϊόντων), που χαρακτηρίστηκε από μεγάλο εύρος τόσο ως προς τα εξαγόμενα προϊόντα (με φρούτα-λαχανικά και γαλακτοκομικά να ξεχωρίζουν), όσο και τους προορισμούς (με αυξημένη διείσδυση σε ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης – συνεχίζοντας την επιτυχημένη στρατηγική της προηγούμενης δεκαετίας).

 

Το επόμενο στοίχημα για τον κλάδο είναι η ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης, καθώς η αύξηση εξαγωγών την προηγούμενη δεκαετία (+60% στο διάστημα 2009-2020) απλώς αντιστάθμισε την πτωτική πορεία της κατανάλωσης. Κρίσιμη συνεπώς κρίνεται η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (€31 δις) καθώς και της ΚΑΠ (€19,2 δις), ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του κλάδου.

Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΤΕ, η προσέγγιση των επιδόσεων λοιπών ευρωπαϊκών χωρών σε όρους i) τεχνολογίας (R&D), ii) branding iii) τυποποίησης και iv) συνεργασιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό της προστιθέμενης αξίας του αγροδιατροφικού τομέα (όφελος της τάξης των 13 δις σε όρους προστιθέμενης αξίας).

Δείται περισσότερα για τη μελέτη στο παρακάτω συννημένο:

Πηγή: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Διαγωνισμός Δοκιμίου για Νέους 2021 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ΜμΕ (European SME Week)
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας