Κανονικοί ρυθμοί στην αγορά ελαιολάδου

Κανονικοί ρυθμοί στην αγορά ελαιολάδου

news-93520012015150609_F8031.jpg

Η αγορά του ελαιολάδου κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Καθοριστικός ο ρόλος της Τυνησίας η οποία με την παραγωγή ρεκόρ άνω των 300.000 τόνων εφοδιάζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Όπως έχει γράψει το olivenews.gr κατ’ αποκλειστικότητα [Αγορά ελαιολάδου σε σταυροδρόμι] αναμένεται ότι θα δώσει η Ε.Ε. το «πράσινο φώς» ώστε οι αδασμολόγητες ποσότητες εισαγωγής από την Τυνησία για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να αυξηθούν από 1.000 + 1.000 σε τόνους (όπως προβλέπει η συμφωνία για τις ποσοστώσεις) με επιπλέον 8.000 + 8.000 τόνους. Η κίνηση αυτή θα περιορίσει τις αυξητικές τάσεις των τιμών λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το τυνησιακό έξτρα πωλείται στα επίπεδα των 2,80 ευρώ, ενώ το γνήσιο Made in Italy φθάνει τα 5,50 – 6,0 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς ότι έχει κλείσει η «ψαλίδα» και έχουν περιοριστεί οι διαφορές τιμών μεταξύ περιοχών / ποικιλιών.

Στη νότια Λακωνία διατηρούνται οι σχετικά υψηλότερες τιμές, αν και σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα 4 ευρώ που άγγιξαν κάποια στιγμή [Η αγορά του ελαιολάδου σηκώνει μπωφόρ]. Η πορεία αυτή επιβεβαιώνει τις σώφρονες εκτιμήσεις του olivenews.gr [Eλαιόλαδο: Καλές προοπτικές, πολύ σύνεση], σε αντίθεση με όσους θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, για τιμές που κάθε τόσο θα «εκτοξευθούν», καλώντας μάλιστα τους ελαιοπαραγωγούς / ελαιοτριβείς να μην πουλήσουν σε Ιταλούς και Ισπανούς χύμα [Κάλεσμα εξέγερσης: ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ!].

Τις ημέρες αυτές κατακυρώθηκε με 3,5 ευρώ στις Κροκεές ένα βυτίο των 28 τόνων, και όχι 58 τόνων όπως ανακριβώς έγραψαν ορισμένοι, ξεχνώντας μάλιστα ότι επρόκειτο για όχι απλώς ΠΓΕ όπως είναι η Λακωνία, αλλά για ΠΟΠ όπως είναι οι Κροκεές.

Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα 3,20-3,30 κινούνται η Μεσσηνία (με το ΠΟΠ Καλαμάτα στα 3,40-3,50) και η Κρήτη, ενώ ποικιλίες όπως το Μανάκι και η Μεγαρείτικη βρίσκονται ένα σκαλί πιο κάτω στα 3,0-3,10 ευρώ.

Το ποιες τιμές επικρατούν τώρα (φωτογραφικά) αποτελεί μια πληροφορία σημαντική μεν, αλλά σχετικής αξίας καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα σε κίνηση (βίντεο) των τελευταίων μηνών.

Χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία – γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία να έχει έγκαιρες και έγκυρες στατιστικές – ωστόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι από την Κρήτη έχουν γίνει πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων. Αντίθετα, η Λακωνία (και η Πελοπόννησος γενικότερα) έχει δείξει μεγαλύτερες (οικονομικές) αντοχές προσδοκώντας καλύτερες εβδομάδες, τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη όπως συχνά έχουμε εξηγήσει γιατί.

Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όλοι ελπίζουν και εύχονται να προλάβουν πριν ενσκήψει άλλο καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας όπως αυτό των Χριστουγέννων.

Πηγή: www.olivenews.gr

Προηγούμενο Οδηγός για τη μακρόχρονη κινητικότητα μαθητών
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας