Κώστας Λεβέντης: Επένδυσαν αλλά τώρα δεν παίρνουν επιδότηση

Κώστας Λεβέντης: Επένδυσαν αλλά τώρα δεν παίρνουν επιδότηση

leventis_kostas_F1144900176.jpg

«Την αναλγησία της πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό νόμο και αφού ολοκλήρωσαν με δικούς τους πόρους τις επενδύσεις, δεν τους καταβάλλονται έγκαιρα οι επιδοτήσεις» επισημαίνει με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Λεβέντης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το δυσμενές οικονομικό και αντιαναπτυξιακό περιβάλλον στη χώρα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την αποπληρωμή των προηγούμενων επενδύσεων των αναπτυξιακών νόμων. Το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στην μη καταβολή των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την επένδυση και ανέμεναν  την επιδότηση από το Δημόσιο όπως προέβλεπε ο νόμος ένταξης τους και οι όροι της σύμβασης που είχαν υπογράψει με το δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που ανέμεναν την αποπληρωμή της επιχορήγησης για τις επενδύσεις τους, ενημερώνονται τώρα ότι με τα ισχύοντα στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των  νόμων  3299/2004 και 3908/2011 που προέβλεπαν την καταβολή της επιδότησης μετά την ολοκλήρωση της επένδυση και πλέον η αποπληρωμή θα γίνει σε επτά ισόποσες δόσεις!

Αδιανόητη η καθυστέρηση

Το κράτος για ακόμη μία φορά λειτουργεί ανάλγητα απέναντι στις αγκομαχούσες επιχειρήσεις. Είναι αδιανόητο οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον νόμο να έχουν υπογράψει συμβάσεις, να έχει πάρει ΦΕΚ η κάθε επένδυση, να έχει γίνει έλεγχος ύπαρξης χρηματοδότησης, να έχουν εκτελέσει σωστά την επένδυση, να έχει πιστοποιηθεί η ορθή υλοποίηση της επένδυσης και ενώ περιμένουν να πάρουν την επιδότηση, να πληροφορούνται ότι αυτή θα έρθει με ετήσιες δόσεις! Παρά τον προγραμματισμό που έκαναν, παρά την απολύτως λογική προσδοκία να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεταν οι σχετικές διατάξεις, παρά τις ιλιγγιώδεις και ασφυκτικές φορολογικές και οικονομικές απαιτήσεις που το κράτος έχει από αυτές. Προφανώς και στη σημερινή συγκυρία, οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, σε μεγάλο βαθμό, αναμένουν τις μη εξοφλημένες δόσεις των επενδύσεών τους για να αποπληρώσουν τόκους δανείων, να εξοφλήσουν την επιστροφή δανείων που είχαν λάβει και να ανταποκριθούν σε εκκρεμότητες προς το Δημόσιο. Το κράτος αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο πιο αναξιόπιστος οφειλέτης. Ελλάς το μεγαλείο σου.

Γίνεται σαφές πως οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον νόμο και επένδυσαν τα κεφαλαία τους σε περίοδο κρίσης πιστεύοντας και στηρίζοντας την κάθε τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, καταδικάζονται γιατί εμπιστεύθηκαν το κράτος και σήμερα βρίσκονται χρεωμένοι με δάνεια υποχρέωσης αποπληρωμής  εκτός του προγραμματισμού τους, με καταβολή τόκων και τόκων υπερημερίας, εγκλωβισμένοι πλέον στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2017 και στα οριζόμενα στο άρθρο 77. Δεν φτάνουν μόνο οι τραγικές καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας με φακέλους “ξεχασμένους”, λόγω μετακίνησης υπαλλήλων ή άλλων προτεραιοτήτων, με τη νέα διάταξη καταστρατηγείται κάθε έννοια συνταγματικότητας και ισονομίας, ενώ αυτομάτως έρχεται και διαψεύδει κάθε ίχνος πρόθεσης δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Παρέμβαση βουλευτών

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των βουλευτών της Ηλείας, αλλά και του Περιφερειάρχη (ο οποίος, πρέπει να σημειώσουμε, έχει ήδη εναντιωθεί κατά την διαβούλευση αλλά και κατά την  ψήφιση του νόμου) για την άρση των αδικιών αυτών και την απόσυρση αυτών των καταστροφικών διατάξεων.

Επιτέλους το κράτος ας τηρήσει τουλάχιστον αυτά που έχει υπογράψει με τις επιχειρήσεις.

Και σε ότι αφορά την πολύπαθη Ηλεία, ας μην τιμωρήσει τις επιχειρήσεις που βρήκαν τη δύναμη να επενδύσουν. Ανάπτυξη με τέτοια λογική ποτέ δεν θα έρθει…»

Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ

Προηγούμενο Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας