Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Το Αποτύπωμα της Πανδημίας στις Ελληνικές ΜμΕ

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Το Αποτύπωμα της Πανδημίας στις Ελληνικές ΜμΕ

 

mmekaipa_F1703184130.jpg

 

 

Πως τα μέτρα στήριξης έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης

Με το βλέμμα στην ανάπτυξη των ελληνικών ΜμΕ μετά το πέρας της πανδημίας, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο απολογισμός του αποτυπώματος της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης στη λειτουργία τους. Διερευνώντας τον βαθμό στον οποίο συνέβαλαν τα κρατικά και τραπεζικά μέτρα παροχής ρευστότητας στην επιβίωση των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των περιορισμών, η έρευνα της ΕΤΕ καταγράφει την άμβλυνση των δομικών επιδράσεων στην μεσοπρόθεσμη στρατηγική των ΜμΕ, όπως αυτές διαφαίνονται από τη μεταβολή βασικών παραμέτρων της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜμΕ στράφηκε προς τις προσφερόμενες ενισχύσεις, προτιμώντας τα εργαλεία εκείνα που προσέφεραν άμεση ρευστότητα. Τα μέτρα κάλυψαν το 84% των ΜμΕ, εκ των οποίων το 52% άντλησε επαρκή ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του ενώ σε ικανοποιητικό βαθμό βοηθήθηκε ένα επιπλέον15% του τομέα. Μόλις το 17% των ΜμΕ δήλωσε πως η στήριξη δεν ήταν επαρκής.

Η διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις ρευστότητα βοήθησε ώστε η πτώση πωλήσεων και κερδών κατά τη διάρκεια της πανδημίας  (-40% και -43% αντίστοιχα, σε όρους καθαρού ισοζυγίου) να μην μεταφραστεί σε μία επί τα χείρω δομική αλλαγή στις ΜμΕ, αφού σε όρους καθαρού ισοζυγίου αυξήθηκαν τόσο η απασχόληση (+3%) όσο οι μισθοί (+4%) και οι εγκαταστάσεις (+10%).

Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται περαιτέρω από το γεγονός πως μετά το πέρας της πανδημίας οι ΜμΕ αναμένουν υψηλότερες πωλήσεις και κερδοφορία σε σχέση με το 2019 (+20% και +5% αντίστοιχα σε όρους καθαρού ισοζυγίου απαντήσεων), ενώ σχεδιάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους, τόσο όσον αφορά την απασχόληση (+11%) όσο και την επέκταση των πάγιων εγκαταστάσεών τους (+14%). Αντίστοιχα, ως προσωρινή εκλαμβάνεται η αρνητική διαταραχή στην παραγωγικότητα της εργασίας και στην απόδοση των παγίων τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ανάκαμψη της δραστηριότητας έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να πραγματοποιείται, καθώς το 17% των ΜμΕ δηλώνει ότι έχει επανέλθει στα επίπεδα πωλήσεων του 2019, με ένα επιπλέον 1/2 του τομέα να εκτιμά ότι θα επανακάμψει εντός της επόμενης διετίας. Ωστόσο, η ανάκαμψη για το 1/3 των ΜμΕ αναμένεται βραδύτερη καθώς εκτιμά πως θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα δραστηριότητας σε περισσότερο από 3 χρόνια, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να επηρεάζονται εντονότερα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνες αγγίζει το 41% (έναντι 33% τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

Συμπερασματικά, μετά το αρχικό χτύπημα της πανδημίας και το πλήγμα που αυτό είχε στη δραστηριότητα του επιχειρηματικού τομέα, οι ελληνικές ΜμΕ – στηριζόμενες από τα μέτρα τόνωσης ρευστότητας – παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές (με το 67% να είναι πλέον ικανό να λειτουργήσει απρόσκοπτα δίχως την παροχή στήριξης και το οποίο παράγει τα 4/5 της προστιθέμενης αξίας του τομέα). Υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία των ΜμΕ μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς διασφαλίζεται ότι δε θα παρεκκλίνουν σημαντικά από τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω συννημένο 

Πηγή: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Προηγούμενο Παρούσα με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας