Να υπάρξει Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας. Ζητούν οι εξαγωγείς και της Ηλείας.

Να υπάρξει Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας. Ζητούν οι εξαγωγείς και της Ηλείας.

PARASKEYOPOYLOS_F697048404.jpg

Σήμα κινδύνου για την οικονομία εξαιτίας της αρνητικής πορείας των εξαγωγών στο εξάμηνο εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας οι προοπτικές εξόδου από την κρίση απομακρύνονται.

Οι μειώσεις αφορούν τόσο το επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών, όσο και αξίας εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή, κάτω από την επίδραση και της απόφασης για BREXIT, που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο διεθνές εμπόριο, ενώ χαρακτηριστική είναι η άσκηση ισχυρών πιέσεων σε όλους σχεδόν τους εξαγωγικούς κλάδους.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο 6μήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,8 δις ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δις ευρώ του 6μηνου του 2015). Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).

Τα έλεγε από πέρσι

 Τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να μην φτάσει σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση ο κλάδος των εξαγωγών, είχε κρούσει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και πρόσφατα μέσω της «ΠΡΩΤΗΣ» ο πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος του ΕΒΕ Ηλείας κ Αντώνης Παρασκευόπουλος.  Όπως ο ίδιος δήλωσε χθες «Δυστυχώς για μια ακόμα φορά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την σκληρή πραγματικότητα,. Όταν βασικά προϊόντα χάνουν την ελληνική ταυτότητα ,όταν φόροι ,αυξήσεις πρώτων υλών, ασφαλιστικών εισφορών, μεταφορές, ενέργεια κ.λ.π. έχουν κάνει της ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές»

Οι επιχειρήσεις, συνέχισε «καλούνται να καταβάλουν το 80% του τζίρου τους σε εισφορές προς το κράτος ενώ υπάρχουν και οι ασφαλιστικές και οι λειτουργικές. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις βαραίνουν το κόστος ανά προϊόν με αποτέλεσμα αυτό να ανεβαίνει και να γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί και χάνουμε αγορές που για χρόνια είχαμε. Ανοίγουμε τις πόρτες για άλλες χώρες». Χρειαζόμαστε, επεσήμανε ο κ Παρασκευόπουλος «άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Εμείς και ως ΕΒΕ έχουμε από καιρό προτείνει  να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα να υλοποιούνται άμεσα από την ΠΔΕ σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια μαζί με μια σειρά προτάσεων για πρόσληψη εργατών μέσω ΟΑΕΔ κ.α.». Κλείνοντας δε τόνισε «καταλαβαίνω πως όλα αυτά είναι σκληρά αλλά θα πρέπει να λέμε τις αλήθειες να καταγράφουμε την πραγματικότητα όπως αυτή είναι για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Διαφορετικά ακόμα ένας κλάδος που έχει πραγματικές δυνατότητες και φέρνει έσοδα στο Κράτος θα διαλυθεί». 

Βαρύ το τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά

 Όπως αναφέρει ο ΠΣΕ, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της  χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κατά το πρώτο 6μηνο του 2016, εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+1,3%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,7%).

Η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το 6μηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες στο αντίστοιχο περσινό 6μηνο είχαν αντίστροφες θέσεις και στην 5η θέση διατηρείται η Βουλγαρία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 8η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -25,7%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6%,

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο πρώτο 6μηνο του 2016, καταγράφεται συνέχιση στην πτωτική πορεία τους (-4,1%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 20.914,9 εκ. € έναντι 21.798,5 εκ. € στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκ. €.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δις ευρώ (από 8,96 δις ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.

Πηγή: www.protinews.gr

Προηγούμενο Οι 9 προτάσεις των Επιμελητηρίων για προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας