Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση: Η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση: Η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης

levenths_0_2_F334628446.jpg

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μία προσπάθεια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.

Συνεδριάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια, αποφάσεις και μνημόνια συνεργασίας. Ας δούμε όμως τι σημαίνει Ολοκληρωμένη Χωρική Ενότητα και ας προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Περιφέρειας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της περιοχής «Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο».

Οι  ΟΧΕ αποτελούν ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που εντάσσεται στην γενικότερη «ομπρέλα» της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης και στη δομή της μετέχουν οι Περιφέρειες, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά και τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Οι κύριες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπιστούν μέσα από την υλοποίησή τους, είναι η  προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και η παραγωγική ανασύνταξη με τελικό στόχο την επίτευξη απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.

Το σχέδιο αυτό είναι πολύπλοκο και σύνθετο στην κατάρτισή του. Απαιτεί  τεχνογνωσία  γνώση των διαδικασιών υλοποίησης αλλά κυρίως συνεργασία, συνέργιες και τεκμηρίωση.

Με βάση τα παραπάνω, η γενική στόχευση και το όραμα, όπως αυτό διατυπώνεται από την Περιφέρεια, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Πολύ σωστά αναφέρεται ότι ως βασικός άξονας της ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η σύνδεση Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Δάσος Φολόης και προφανώς αποτελεί τον οδηγό για τις πολυτομεακές δράσεις και έργα που δύναται να υποστηρίξουν το αναπτυξιακό όραμα.

Οι τομείς – κλάδοι παρέμβασης  (Τουρισμός – Πολιτισμός – Αγροδιατροφή), είναι οι προφανείς  κλάδοι που θα μπορούσαν να προσφέρουν μέσω της ανάπτυξής τους προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της ΠΕ Ηλείας και να δημιουργήσουν  ένα  διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σε ότι αφορά όμως τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ, δηλαδή τις συνολικές επενδύσεις που διατεθούν στον Αξονα  «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Δάσος Φολόης», δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση η Ηλεία  να αδικηθεί.

Οι ίδιοι οι μελετητές της Περιφέρειας περιγράφουν  ότι ο προϋπολογισμός της ΟΧΕ Ηλείας αφορά στο 5% του συνολικού ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, ενώ η περιοχή περιλαμβάνει το 10 % του πληθυσμού της Περιφέρειας, τουλάχιστον το 10% του ΑΕΠ και το 45% της τουριστικής δραστηριότητας. Προτείνουν μάλιστα γενναία αύξηση του προϋπολογισμού από τα 24.200.000€ στα 46.200.000€. Να σημειώσουμε ότι η αντίστοιχη ΟΧΕ της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κινείται στα επίπεδα των 45εκ. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδίωξη των φορέων της Ηλείας απαιτείται να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού να κατευθυνθεί σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Για να μην χάσουμε ως Ηλεία και αυτή την ευκαιρία πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και να συμφωνήσουμε σε αυτό, ότι τα Ολοκληρωμένα Σχέδια , πρέπει προωθούν την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα και οι υποδομές που θα υλοποιηθούν μέσα από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο πρέπει αποκλειστικά να συμβάλλουν σε αυτό.

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός που δεν λαμβάνει τεκμηριωμένα τις απόψεις και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, ειδικά στο στάδιο της εξειδίκευσης των δράσεων, το πιθανότερο είναι να αποτύχει. Υπάρχει ο φόβος η ΟΧΕ, να εξαντλήσει τους πόρους σε έργα υποδομών και να μην «ακουμπήσει» την ανάγκη για ανάδειξη και υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση της ΟΧΕ είναι απλές και συγκεκριμένες:

. Αύξηση του προϋπολογισμού της ΟΧΕ Ηλείας στα 46.200.000€ για λόγους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης. Η αύξηση να κατανεμηθεί στην κοινωνική προστασία, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα.

. Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΠΔΕ και διεκδίκηση πόρων προς όφελος της ΟΧΕ  από τα  Επιχειρησιακά Προγράμματα  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού,  Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

. Σαφής δέσμευση πόρων από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 προς όφελος της ΟΧΕ .

. Ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω των συλλογικών της οργάνων, κατά τη φάση σχεδιασμού, εξειδίκευσης, διαχείρισης και υλοποίησης.

Καθήκον όλων μας είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με τελικό στόχο την επίτευξη απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Είναι η «τελευταία» ευκαιρία.

Πηγή: www.patrisnews.gr

Προηγούμενο diaNEOsis – Νέα έρευνα: H Άρση του Καμποτάζ και η Χαμένη Ευκαιρία της Κρουαζιέρας
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας