Παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας στο συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, 8-10 Απριλίου 2022 στην Πάτρα

Παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας στο συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, 8-10 Απριλίου 2022 στην Πάτρα

 

3_F1918406361.png

 

 

 

 

 

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος συμμετείχε στο συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, 9 Απριλίου 2022 στο Κλειστό Γυμναστήριο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΦΑΛΟΣ», στην Πάτρα

Ακολουθεί η τοποθέτηση του :

Ο αθλητισμός, ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας

Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί ομιλητές και συνομιλητές των panels, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός θεματικού συνεδρίου, αφιερωμένο εξολοκλήρου στον Αθλητισμό, η συνεισφορά του οποίου στην ανάπτυξη και την ευημερία συχνά υποτιμάται, παρά το γεγονός πως πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας.

Ο αθλητισμός, όπως γνωρίζετε, αποτελεί έναν διατομεακό κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συνδέονται με ποικίλες άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια, κάποιας μορφής, ασυμφωνία μεταξύ της γενικής κατανόησης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό και της αξίας που καταγράφεται ως «άθλημα» στις οικονομικές στατιστικές.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες ποσοτικοποίησης της οικονομικής σημασίας του αθλητισμού και της σύγκρισής της με άλλους κλάδους δραστηριότητας, στον αντίποδα όμως, είναι αυτή ακριβώς η πολύ-παραγοντικότητα και διατομεακότητα του αθλητισμού, που μπορεί να προσδώσει την απαιτούμενη αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Άλλωστε, ο αθλητισμός παράγει άμεσα επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις έως τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και τα γυμναστήρια.

Με δεδομένο ότι για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα του αθλητισμού απαιτούνται ανθρώπινοι πόροι, ο κλάδος παρουσιάζει καλές επιδόσεις, σε όρους απασχόλησης και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είτε στο πλαίσιο της ίδιας της δραστηριότητας, είτε στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες έχουν ισχυρό και άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, ενώ παρέχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη μάρκετινγκ, υλοποίηση ενεργειών δικτύωσης και καλλιέργεια εξωστρέφειας.

Επιπλέον, η Τεχνολογική Καινοτομία Προϊóντων και Διαδικασιών στον κλάδο του Αθλητισμού καθώς και η προώθηση της Τεχνολογίας Πληροφοριών (ΙΤ) καθώς και της ψηφιοποίησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μέτρηση και καταγραφή επιδόσεων και στατιστικών αλλά και τη δημιουργία νέων «έξυπνων» συσκευών, συνδέουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα με φορείς τεχνολογιών υψηλής καινοτομίας, συντελώντας, μακροπρόθεσμα, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας.

                Η ποικιλότροπη σύνδεση του αθλητισμού με άλλες οικονομικές δραστηριότητες,

κυρίως με τον τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο μιας

ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο αθλητικός τουρισμός, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και δυναμικότερες κατηγορίες τουρισμού διεθνώς, με τεράστιο τζίρο σε ετήσια βάση και απευθύνεται σε επισκέπτες / τουρίστες υψηλής αγοραστικής δύναμης, που ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να ζήσουν μοναδικές αθλητικές εμπειρίες.

Η χώρα μας, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμικό πλούτο, τις απέραντες ακτογραμμές και τα καταγάλανα νερά οφείλει να δείξει αντανακλαστικά και να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση, καθότι το συγκεκριμένο είδος τουρισμού έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, βρίσκοντας εφαρμογή σε όρους παραγωγής προστιθέμενης αξίας και δημιουργίας αγοραστικής δύναμης. Στη θετική συσχέτιση με την απασχόληση και την αύξηση των τουριστικών ροών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε μια περιοχή, πρέπει να προσθέσουμε και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αντλούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης, διαμονής και γαστρονομίας.

Κυρίες και κύριοι, ο αθλητισμός δεν αποτελεί απλά παράγοντα προαγωγής του υγειούς τρόπου ζωής και της ευγενούς άμιλλας, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ολυμπιακό πνεύμα, ο αθλητισμός καλείται και οφείλει να προσδώσει την απαιτούμενη αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της εποχής μας.

Προηγούμενο ΑΙΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας