Πληροφορική: Ουραγός στην Ε.Ε. η Ελλάδα σε εξειδικευμένους εργαζόμενους

Μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα το 2022 απασχολήθηκε στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ποσοστό το οποίο καθιστά την χώρα μας τελευταία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα αυτές τις ημέρες η Eurostat, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιος (4,6%) ενώ πάνω από την χώρα μας βρίσκονται χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Ρουμανία (2,8%) και η Πολωνία (3,6%).

Το πρόβλημα του εξειδικευμένου προσωπικού είναι γνωστό σε όλο τον κλάδο, με τον Νίκο Χριστοδούλου, partner consulting leader της Deloitte Ελλάδος, από το βήμα της έκθεσης τεχνολογίας Beyond να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Κάποια από τα πλάνα της Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορεί και να μην βγουν εντός των απαιτούμενων χρονoδιαγραμμάτων. Υπάρχουν έργα, που δυσκολευόμαστε να τρέξουμε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετησίως η αύξηση, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε εργαζόμενους ΤΠΕ, είναι της τάξης του 7,5-8%. Άρα σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί -με βάση τα σημερινά δεδομένα- 120.000-140.000 ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000 ειδικών στο ΙΤ.

Η έλλειψη ειδικών Πληροφορικής συνδέεται -σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΠΕ- σε ποσοστό 78% με την ανεπαρκή εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των ΤΠΕ, ενώ με 70% ακολουθεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων.

Ποσοστό 46% των εταιρειών αποδίδουν το χάσμα στον ελλιπή επαγγελματικό προσανατολισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 41% στον περιορισμένο αριθμό αποφοίτων ελληνικών τμημάτων ΤΠΕ στην Ελλάδα. Οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των ΤΠΕ συγκέντρωσε το 25%, ενώ ο περιορισμένο αριθμός εισακτέων σε ελληνικά τμήματα ΤΠΕ στην Ελλάδα το 20%.

Προηγούμενο Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στον πλαίσιο της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1, δράση 4.1.5)
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας