Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας: Η μεγαλύτερη ώρα για την Ηλεία είναι τώρα!

Το τελευταίο καιρό εκφράζεται έντονος προβληματισμός, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου,  σχετικά με το γεγονός και τις αιτίες που έχουν δεσμεύσει την Ηλεία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι ενώ ο νομός μας διαθέτει τόσο σημαντικό τουριστικό πολιτιστικό και παραγωγικό απόθεμα, θεωρούμε, πως η αιτία της αναποτελεσματικής αξιοποίησης των παραπάνω πόρων δεν εδράζεται μόνο σε ελλείψεις σε έργα και άυλες δράσεις, όπως ο ολοκληρωμένος χωροταξικός και αστικός σχεδιασμός αλλά και σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικούς ανταγωνισμούς και τοπικά συμφέροντα.

Νομίζω πως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για την πολιτική ηγεσία, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα της Ηλείας να μπουν στη θέση του οδηγού των εξελίξεων και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε μια συγκεκριμένη συντεταγμένη, που θα μας οδηγήσει εν συνόλω σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα! Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και αναπτύσσοντας τις ανθρώπινες δεξιότητες με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Ανατρέχοντας λίγο στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο διάστημα μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στην Αρχαία Ολυμπία,  αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός σχετικά με την αναγκαιότητα σύνταξης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για όλη την ενότητα της Ηλείας. Τελικά, το δύσκολο αυτό έργο ανέλαβε δωρεάν ο έγκυρος και ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του, κου Διον. Νικολάου, αποδεχόμενος τις προτάσεις φορέων, όπως το Επιμελητήριο Ηλείας και έχοντας την αμέριστη κυβερνητική συμπαράσταση για την υλοποίηση του τόσο δύσκολου αυτού έργου.

Μετά από μακρές, συστηματικές και επίπονες διαβουλεύσεις η «διαΝΕΟσις» εκπόνησε τη σχετική μελέτη, η οποία αποτελεί στην κυριολεξία κτήμα όλων των Ηλείων. Παράλληλα συγκροτήθηκε κυβερνητική υπό-επιτροπή υπό τον Υπουργό, κ. Τριαντόπουλο και τους Γενικούς Γραμματείς των αρμοδίων υπουργείων και οργανισμών, επί τη βάσει των προτάσεων της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία θέτει, μεταξύ άλλων, ως στόχους πολιτικής, την  ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, τον εκσυγχρονισμό και εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος, τη βελτίωση και αναβάθμιση της προσβασιμότητας και των υποδομών, την αξιοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος, τη  βελτίωση του χωρικού πλαισίου οργάνωσης των κοινωνικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ενίσχυση της ποιότητας και της συνοχής του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και την ενίσχυση του συστήματος διακυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης.

Είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα αξίας για το νομό μας και να τον δούμε να κάνει βήματα ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους δείκτες επιχειρηματικότητας και περισσότερη κοινωνική ευημερία.

Η «διαΝΕΟσις» έχει θέσει τις βάσεις, το Επιμελητήριο Ηλείας έχει σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και αυτό που απαιτείται τώρα είναι η δέσμευση από όλους του αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την αταλάντευτη υλοποίηση των προτάσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν την στρατηγική πρόταση για τον τόπο μας. Όμως μια στρατηγική για να είναι αποτελεσματική απαιτείται να υποστηριχθεί σθεναρά από όλους σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα, χωρίς να επηρεάζεται από διαδικασίες εκλογών κλπ. Απεναντίας, οι επερχόμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν την ευκαιρία ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με υπεύθυνες τοποθετήσεις, δεσμεύσεις και υποστηρικτικές πράξεις, ούτως ώστε, όλοι μαζί, να συνεισφέρουμε από κοινού στην υλοποίηση των αναφερομένων έργων, ως τη μοναδική εγγύηση ανάπτυξης της περιοχής και παραμονής των παιδιών μας στο τόπο που γεννήθηκαν.

Υποψήφιοι, ψηφοφόροι, κοινωνικοί φορείς και απλοί πολίτες είναι ευχής έργο να συστρατευθούν γύρω από αυτό το σχέδιο και να έχουν στις επιλογές τους ως κύριο κριτήριο και οδηγό την υλοποίηση του μεγάλου ονείρου ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.  Είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο ότι μέχρι τώρα το σχέδιο αυτό έχει τύχει ευρύτατης αποδοχής.  Ας το κρατήσουμε αυτό ως στάση μέχρι πλήρους υλοποίησης.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει πως αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί.

 

Κωνσταντίνος Νικολούτσος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

 

Προηγούμενο Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-EGreen», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας