1ος Εθνικός Διαγωνισμός Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023

Ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023 είναι μία πρωτοβουλία ανοικτής καινοτομίας της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΕΕΛΛΑΚ με στόχο να θέσει σε κίνηση ένα οικοσύστημα συνεργατικής δημιουργίας από τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών για το σχεδιασμό πρωτότυπων εφαρμογών που προωθούν τη χρήση των ανοικτών δεδομένων που παρέχει η ΤτΕ σε συνδυασμό με άλλες διαθέσιμες πηγές απ’ όπου και αν προέρχονται.

Οι καινοτόμες εφαρμογές θα πρέπει να επιδεικνύουν κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο (social, economic and political impact). To Bankofgreece Datathon 2023, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το διήμερο 22-23 Απριλίου στο Innovathens.

Ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων «Bankofgreece Datathon 2023» , θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτυακής συμμετοχής. Η τελετή βράβευσης εφαρμογών θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με φυσική παρουσία στο InnovAthens αλλά και με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης.

Προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο άτομο ή ομάδα ατόμων, εταιρεία, ή και φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στο διαγωνισμό, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας πρωτότυπες εφαρμογές που δίνουν καινοτόμες λύσεις στους θεματικούς τομείς του διαγωνισμού.

Θεματική

Το Bankofgreece Datathon 2023 είναι μια τεχνολογική δράση ανοικτής καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων που παρέχονται μέσω της Πύλης Ανοικτών Δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος (Bank of Greece open data platform) σε συνδυασμό με άλλες πηγές  ανοικτών δεδομένων. Οι εφαρμογές θα πρέπει να παράγουν προστιθέμενη αξία και να προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς της αγοράς ακινήτων (real estate), του τουρισμού (tourism) και της τραπεζικής & νομισματικής ανάλυσης (banking & financial analysis).

Εναλλακτικές πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν δεδομένα για την ανάπτυξη των πρωτότυπων εφαρμογών, χωρίς να είναι περιορίζεται η χρήση και άλλων πηγών,  είναι:

Κριτήρια Αξιολόγησης

Η κατατεθείσα εφαρμογή θα πρέπει να συμβάλει με καινοτόμο τρόπο σε σημαντικούς στόχους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρουσιάσει ευκαιρίες για συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα ή κοινωνικές επιχειρήσεις. Παροτρύνεται ο συνδυασμός δεδομένων από διαφορετικές πηγές, ακόμα και πηγές που δεν παρέχουν ανοικτά δεδομένα (κλειστά δεδομένα). Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη των δεδομένων αυτών ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά δεδομένα (dummy data). Επομένως, τα κριτήρια αξιολόγησης διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Καινοτομία: Δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει προηγουμένως, τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο της υποβληθείσας εφαρμογής. Βαθμολογείται θετικότερα ο συνδυασμός περισσότερων πηγών και δεδομένων.
  2. Σχετικότητα: Θα πρέπει να είναι σχετική με τις θεματικές περιοχές του διαγωνισμού και να αντιμετωπίζει κάποιο σύγχρονο πρόβλημα.
  3. Εφικτότητα: Να είναι υλοποιήσιμη ως προς τους πόρους που χρειάζεται. Σημειώνεται ότι η χρήση κλειστών δεδομένων βαθμολογείται αρνητικά μόνο σε αυτό το κριτήριο.
  4. Αξία: Να δημιουργεί αξία σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, στην περίπτωση της κατηγορίας των εφαρμογών θα συνεκτιμηθεί η χρήση τεχνολογιών ανοικτού κώδικα.

Διαδικασία και Χρονοδιάγραμμα

(*) Οι συμμετοχές είναι ανοιχτές από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης έως και τις 20 Απριλίου 2023. Έχει προβλεφθεί ένα ενδιάμεσο – αλλά μη υποχρεωτικό στάδιο – υποβολής προτάσεων και σχολιασμού τους από τα μέλη της ομάδας του διαγωνισμού. Σας περιμένουμε όλους το διήμερο 22-23 Απριλίου.

Βραβεία

Οι ομάδες που θα επιλεγούν για τον τελικό θα λάβουν προσφορά υποστήριξης κατά τη φάση του σχεδιασμού και μετά τον διαγωνισμό. Η συνεργασία με τους φιναλίστ περιλαμβάνει προσκλήσεις σε εκδηλώσεις ανοικτών δεδομένων και διαδικτυακά σεμινάρια όπου οι ομάδες μπορούν να συναντήσουν παρόχους δεδομένων, να λάβουν πρόσθετη δημοσιότητα για τα έργα και το δίκτυό τους.

Πλάνο Βραβείων

  • 1ο βραβείο 3000 ευρώ
  • 2ο βραβείο 2000 ευρώ
  • 3ο βραβείο 1000 ευρώ
Προηγούμενο Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2022
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας