BALKANET AGROFOOD FESTIVAL

47_F1334581333.jpg

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, το Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων ‘’BALKANET’’ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του κτήματος Μερκούρη , όπου το Επιμελητήριο Ηλείας ως Επικεφαλής Εταίρος του ευρωπαϊκού έργου “BALKAN IDEAS NETWORK FOR SUSTAINABLE INNOVATIONS IN THE AGRO-FOOD SECTOR – BALKANET” που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG V-B) BALKAN MEDITERRANEAN 2014-2020 υλοποίησε δράσεις με στόχο την προβολή και την επέκταση της εξαγωγικής βάσης  και την αποτελεσματική δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες του αγροδιατροφικού κλάδου της Βαλκανικής χερσονήσου .

Το Φεστιβάλ, είχε ως κύριο γνώμονα την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής , την ενίσχυση της δυναμικής της καινοτομίας , την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να προβάλλουν σε ειδικά διαμορφωμένα stands τα προϊόντα τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς , επιχειρηματίες καθώς και μέλη και εμπλεκόμενους φορείς του διακρατικού δικτύου συνεργασίας του έργου  .

Το έργο BALKANET υλοποιείται από το Επιμελητήριο Ηλείας που είναι ο Επικεφαλής εταίρος (Leader Partner) , τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τεσσάρων ακόμα εταίρων που προέρχονται από χώρες της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου και συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Τιράνων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων, το Επιμελητήριο της Βουλγαρικής πόλης Βράτσα, και την Εταιρεία Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, επίσης από την Βράτσα.  Στο πλαίσιο υλοποίησης της εκδήλωσης, έπρεπε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι κανόνες προστασίας που ισχύουν για την προστασία από τον CoVID-19 και τον περιορισμό της διάδοσής του , γεγονός που είχε αποτέλεσμα την δυνατότητα συμμετοχής σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σύμφωνα με τον κατάλογο που είχε συμπληρωθεί από τις κατατεθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος .

 Στην έκθεση συμμετείχαν οι επιχειρήσεις:

776 DELUXEFOODS ΑΕ , ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΜΕΛΙ

AROMAFARMS, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

MARIKABOTANICALS, ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

MIKROBIO-ORGANIC WINE AND FOODS, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

OLYMPIAN GREEN, ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ

ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΥΡΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ 

ΗΛΕΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ, ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΑΙΟΥ

ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΚΤΗΜΑ ΔΡΟΥΒΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ ΑΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΚΤΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΩΖΑΤ ΑΒΕΕ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΑΛΕΒΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΜΑΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ &ΠΟΤΩΝ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΕ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΟΛΥΜΠΙΑΝ ΝΑΤΣ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝ ΕΠΕ, ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

ILIS Α.Ε, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

ΦΑΡΜΑ ΔΡΙΜΙΛΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΦΑΡΜΑ ΜΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΛΕΙΟΥΣ, ΜΕΛΙ. 

 Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα  της περιοχής χωρίς εκθέματα καθώς και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.  Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Φωκίων Ζαΐμης , Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ και ο  κ.Πλάτωνας Μαρλαφέκας  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε παράλληλα ένα ιδιαιτέρα εποικοδομητικό και ουσιώδες Θεματικό Εργαστήριο με θέμα : «Προώθηση & Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων με στόχο την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων».  

Τις εργασίες του Θεματικού Εργαστηρίου χαιρέτισε ο υφυπουργός Τουρισμού, κος Μάνος Κόνσολας , αποστέλλοντας επιστολή με την οποία συνεχάρη το Επιμελητήριο Ηλείας  για τις ενέργειές του σχετικά με τις δράσεις του έργου και τις  συντονισμένες ενέργειες του για την προώθηση  του Αγροφιατροφικού Τομέα .

Εισηγήσεις κατά τη διάρκεια του Θεματικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης  από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Τμήματος Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) κ.Γεώργιο Παππά, που μίλησε για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, και τη συμβολή της Καινοτομία στην Ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη ανάπτυξη του Νομού.

Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κος Αντώνιος Παρασκευόπουλος τοποθετήθηκε για την συσχέτιση  Αγροδιατροφής και Εξωστρέφειας και για τις βέλτιστες πρακτικές και Μεθόδους διείσδυσης σε ξένες αγορές , ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση μια ιδιαίτερη γιορτή και ευκαιρία για την Δυτική Ελλάδα, ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα της μέσα από τις  δράσεις του προγράμματος ‘’Balkanet’’ . 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του κ. Σίμου Γεωργόπουλου ,  Σύμβουλου Οίνου και ειδικού αρθρογράφου για θέματα Οίνου , όπου ανέλυσε τον ρόλο και την επίδραση της οινοπαραγωγής στη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα παρουσιάζοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από 14 διαφορετικούς οίνους τοπικών οινοποιείων της Ηλείας , και συγκεκριμένα των οινοποιείων : Κτήμα Δρούβα, Κτήμα Μπριτζίκη, Κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Σταυρόπουλου, Μπονοβολίας Αγρολογία & ΣΙΑ Ε.Ε., Οινοποιείο- Κουτσοδήμου Παναγιώτα, Οινοποιία Μαρκόγιαννη, Οινοποίηση-Αλέξανδρος Σταγκουράκης & ΣΙΑ Ο.Ε. και Ολύμπια Γη.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης , τόσο για τις εργασίες του Θεματικού Εργαστηρίου όσο και του συνόλου των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αγροφιατροφής Balkanet ευρύτερα , ήταν σαφώς η συμμετοχή του εξαιρετικού chef Πάνου Ιωαννίδη . Ο Εξέχων chef  επισήμανε ότι  τα αγροδιατροφικά προϊόντα, οι τοπικές μαγειρικές δημιουργίες καθώς και ο τρόπος παρασκευής και προβολής των συνταγών , συνθέτουν μια ιδιαίτερη δυναμική τόσο για την προώθηση του αγροδιατροφικού στοιχείου ενός τόπου , όσο και για την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του , με όλες τις ιδιαίτερες αξίες που τον χαρακτηρίζουν .

Παράλληλα ο δημοφιλέστατος chef Πάνος Ιωαννίδης , πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό EVENT για την προώθηση των τοπικών προϊόντων αποδεικνύοντας πώς η  γαστρονομία μέσα από τα τοπικά προϊόντα δημιουργούν  ανταγωνιστικό  πλεονεκτήματα και μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενή μας τομέα , παρουσιάζοντας και εκτελώντας συνταγές βασισμένες αποκλειστικά σε προϊόντα της περιοχής. Κατά την παρουσίαση των δημιουργιών του εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του σχετικά με την ποιότητα των τοπικών προϊόντων ,  τον γευστικό τους πλούτο αλλά και τη διατροφική αξία που διαθέτει η περιοχή.  Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ειδικά διαμορφωμένο Εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ όπου παρουσιάζονταν τα τοπικά προϊόντα  , δίνοντας  έτσι την  ευκαιρία τόσο στους εκθέτες όσο και στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες να ανταλλάξουν μεταξύ τους καλές πρακτικές και απόψεις για την ανάδειξη των προϊόντων .

Στην αποφώνησή του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κος Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για την τεράστια ανταπόκρισή τους , τόσο στο Θεματικό Εργαστήριο όσο και στα λοιπά events οινογνωσίας , γευσιγνωσίας και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής , καθώς και όλους τους συντελεστές για την συμβολή τους στην επιτυχημένη εκδήλωση του Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων ‘’BALKANET’’ 

The transnational Cooperation Programme Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020” is co-funded by the European Union (85%) and National Funds of the participating countries (15%)

Προηγούμενο ΙΝΣΕΤΕ: Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας