GELATOn the ROAD – ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CREATIVE EUROPE

GELATOn the ROAD

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CREATIVE EUROPE

 

Η Agrifoodwest συμμετέχει σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό έργο το GELATOn the ROAD διάρκειας 3 ετών, σε συνεργασία με 12 άλλες χώρες.

Φιλοδοξία του έργου είναι η δημιουργία ενός “Ευρωπαϊκού δρόμου παγωτού” στα πρότυπα των “Δρόμων του κρασιού”. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα στηθεί σε κάθε μια από τις 12 συμμετέχουσες χώρες ένα κινητό μουσείο παγωτού πλαισιωμένο με παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας, εκπαίδευσης & διαγωνισμό γεύσεων, στα πλαίσια ενός τριήμερου φεστιβάλ που μέλλει να διοργανωθεί. Σας προσκαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας που έχουν ενδιαφέρον στην παρασκευή παγωτού για το έργο & με την προτροπή να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες με στόχο την συμμετοχή τους στις δράσεις του έργου.

Παράλληλα βρείτε εδώ ένα ερωτηματολόγιο (μετάφραση επισυνάπτεται) που διερευνά τις κατά τόπους πρακτικές, συνήθειες & την νομοθεσία γύρω από την παραγωγή παγωτού. Θα επιθυμούσαμε να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις από ενδιαφερόμενα μέρη & από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας. Σύντομα θα ανέβει η ιστοσελίδα του έργου www.gelatontheroad.eu & θα ανοιχτούν και οι λογαριασμοί social media.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου

Ως Agrifoodwest (Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ) είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το έργο GELATOn the ROAD, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την 1η Απριλίου και δημιουργεί τον πρώτο Ευρωπαϊκό Δρόμο Παγωτού (European Road of Gelato) με στόχο την προώθηση και τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της Ευρώπης γύρω από το παγωτό. Στο έργο συμμετέχουν 12 διαφορετικές χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία) και 14 ευρωπαϊκοί οργανισμοί:

Ο Ευρωπαϊκός Δρόμος Παγωτού θα περιλαμβάνει τις κύριες Ευρωπαϊκές τοποθεσίες που συνδέονται με την παραγωγή και την κουλτούρα του Gelato στην Ευρώπη, και είναι τιμή μας που μια από αυτές τις τοποθεσίες θα είναι & η Δυτική Ελλάδα, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ!

Το GELATOn the ROAD βασίζεται σε κριτήρια της περιβαλλοντικής αειφορίας, στη ποιότητα των πρώτων υλών & των τελικών προϊόντων, καθώς και στη υιοθέτηση καινοτομιών στην παραγωγή Gelato. Η τέχνη της παρασκευής του Gelato στην Ευρώπη έχει περάσει από γενιά σε γενιά ενσωματώνοντας τοπικά υλικά και γαστρονομικές παραδόσεις. Το έργο είναι ένα βήμα προς την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πολιτιστική σημασία του Gelato και την βαθύτερη εκτίμηση της πλούσιας ιστορίας και της διαρκούς κληρονομιάς του.

Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, το έργο προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους της αλυσίδας παραγωγής παγωτού (προμηθευτές πρώτων υλών, εταιρείες κατασκευής μηχανών παραγωγής παγωτού καθώς και καινοτόμους παραγωγούς Gelato) να συμμετάσχουν στις δράσεις του ενώ ταυτόχρονα προσκαλεί καταναλωτές κάθε ηλικίας & εθνικότητας να δοκιμάσουν τις νέες γεύσεις παγωτού που θα δημιουργηθούν με τοπικά υλικά!

 

Υπεύθυνος Έργου για την Agrifoodwest

Μάριος Πραπόπουλος

marios.prapopopoulos@gmail.com

 

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

 

Συνεργάτες: 14 + 2 Συνδεδεμένοι Συνεργάτες

Ευρωπαϊκές χώρες: 12

Διάρκεια: 3 Χρόνια

Pop up μουσείο: 1

Φεστιβάλ Παγωτού: 12

Διαγωνισμός νέων γεύσεων: 1

European Road of Gelato (ERoG): 1

 

ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΟΥ

 

 1. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού καθώς και η διασφάλιση, της ανθεκτικότητας του κλάδου του παγωτού.
 1. Η ενίσχυση των συνεργασιών, της αξιοποίησης και διαφύλαξης της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της διακρατικής κυκλοφορίας προϊόντων διατροφής.
 1. Η αποτελεσματική διάδοση του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού και της γαστρονομίας, ως βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
 1. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των τουριστικών φορέων στην ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών και λύσεων για βιώσιμο γαστρονομικό τουρισμό.
 1. Η ανάπτυξη μεθοδολογιών για την προώθηση της βιωσιμότητας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού , με ιδιαίτερη προσοχή στις πράσινες λύσεις και τα σήματα ποιότητας.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

 

 • Μανιφέστο σε συνεργασία με τις Εθνικές & Ευρωπαϊκές αρχές για τη διασφάλιση ενός παγωτού υψηλής ποιότητας και αειφορίας στην παραγωγή του.
 • Sustainability Label με δείκτες και κριτήρια που θα κατοχυρώνει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων Gelato.
 • Ευρωπαϊκός Δρόμος Gelato (ERoG) που θα αγγίξει 12 ευρωπαϊκούς προορισμούς, με άμεση εμπλοκή τοπικών παραγωγών Gelato.
 • Pop-Up Μουσείο που θα κάνει στάση σε 12 χώρες, μία και στην Δυτική Ελλάδα με φεστιβάλ μαγειρικής, διαγωνισμό νέων γεύσεων παγωτού & εκπαιδευτικά σεμινάρια.
 • GELATOn the ROAD app όπου ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί με τις δράσεις, τις στάσεις του pop-up μουσείου & τις πληροφορίες σχετικά με το έργο.
 • Gelato Passport, ένα ‘διαβατήριο’ που ενθαρρύνει το κοινό να ακολουθήσει το δρόμο του παγωτού και να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες τζελατερίες.
 • Διαγωνισμός νέων Γεύσεων Παγωτού: Νέες γεύσεις παρασκευασμένες με χρήση τοπικών υλικών & με έπαθλα για τους νικητές

 

Προηγούμενο Αξιοποίηση του ταλέντου στην Ευρώπη: Η Επιτροπή εγκαινιάζει νέα πλατφόρμα και ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων σε ολόκληρη την Ένωση
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας