ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηλείας σε Ημερίδα διαβούλευσης του ΕΠ ''ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027''
24/04/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηλείας σε Ημερίδα διαβούλευσης του ΕΠ "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027"

 

NikoloutsosKontsantinos_F895861700.jpg

 

 

Το Επιμελητήριο Ηλείας, με πλήρη επίγνωση του ρόλου του ως αναπτυξιακός βραχίονας της Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε, δια του Προέδρου του, κ . Κωνσταντίνου Νικολούτσου, σε Ημερίδα διαβούλευσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027", η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στην περιοχή μας, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία κι αντιμετώπιση των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στο θέμα των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, επισημάνθηκε η ανάγκη λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία, ενώ ζητήθηκε η επανεξέταση του θέματος των ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), που λειτουργούν ανασταλτικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ηλείας.

Ενόψει της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, επισήμανε την ανάγκη να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μια κοινωνίας γνώσης, που θα επενδύει στην εκπαίδευση και στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία. Ως προς αυτό, το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διατήρηση των πανεπιστημιακών δομών της Ηλείας, αλλά και την εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την καινοτομία, είτε, μεταξύ άλλων, μέσω της διεκδίκησης περισσότερων υλοποιήσεων στο κομμάτι της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3), οι οποίες έχουν, έως τώρα, αποδειχθεί πολύ φτωχές και δυσανάλογες του ενδιαφέροντος και της ενεργούς συμμετοχής για την περιοχής της Ηλείας, είτε μέσω της σύνδεσης με εναλλακτικούς φορείς εφαρμογής τεχνολογιών υψηλής καινοτομίας, όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στις ημιορεινές περιοχές της Ηλείας, που στηρίζουν σημαντικά την τοπική και εθνική οικονομία, μέσω της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την κτηνοτροφία και τη λειτουργία μικρών, σύγχρονων μονάδων, οι οποίες δίνουν νέα πνοή στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Ηλείας και χρειάζονται πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των υποδομών, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πύργου – Πατρών και την υπογειοποίηση του σχεδιαζόμενου σιδηροδρόμου στην Πάτρα, προκειμένου η περιοχή της Ηλείας να έχει γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση στα εφοδιαστικά δίκτυα.

Για την λεγομένη υπογειοποίηση (υποθαλάσσια διέλευση σιδηροδρόμου στην Πάτρα) θεωρούμε ότι είναι ένα έργο πολύ αυξημένου κόστους και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το πότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και να συνεχίσει σαν ενιαίο μέχρι τον Πύργο ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και ενδεχόμενα μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα των διεθνών μεταφορών ,εφοδιαστικών δικτύων (logistics).

Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, δεσμεύτηκε πως το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες σχεδιασμού των προτεραιοτήτων της περιόδου 2021-2027, καθώς και πως θα καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας για τη νέα περίοδο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στην φωτογραφία 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ