ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων ΠΔΕ για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων!
05/10/2022
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων ΠΔΕ για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων!
 
 
45_F50605580.jpg
 
 
 
Αίτημα να εξισωθεί η επιδότηση ρεύματος των ελαιοτριβείων τουλάχιστον με εκείνη των αρτοποιείων και της βιομηχανίας και βιοτεχνίας άρτου κατέθεσαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας δια επιστολής στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κκ. Σκρέκα και Γεωργαντά, αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η φετινή παραγωγή.
Στην κοινή επιστολή των κκ. Τσιχριτζή, Μαρλαφέκα και Νικολούτσου γίνεται αναφορά στην υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων κατά 600% έως 700%, γεγονός που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη του κόστους ανά τόνο παραγόμενου σε 60 - 80 €, συμπαρασύροντας εύλογα και την μέση αμοιβή η αλλιώς το εκθλιπτικό δικαίωμα του εκάστοτε ελαιοτριβείου.
Μπροστά στον κίνδυνο μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου να μην συγκομιστούν εξαιτίας της αδυναμίας των παραγωγών να επωμιστούν τις αυξήσεις των τιμολογίων, καταβάλλοντας μία υπέρογκη αμοιβή στο ελαιοτριβείο, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας κύκλου οφειλών των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι Πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων προτείνουν η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης , ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να αυξηθεί και να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της ελαιοσυγκομιδής, για τις επιχειρήσεις που έχουν στην δραστηριότητα τους είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου.
Η εν λόγω πρόταση θα επιτρέψει στα μεν ελαιοτριβεία να «απορροφήσουν» το επιπλέον ενεργειακό κόστος χωρίς να διαταράσσονται οι ταμειακές ροές τους ή να
καθίσταται ασύμφορη η συνέχεια της λειτουργίας τους, στους δε παραγωγούς να συγκομίσουν το προϊόν χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν υπέρογκες αμοιβές, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τον προϋπολογισμό τους.
 
Επισυνάπτεται η επιστολή των Προέδρων των τριών Επιμελητηρίων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ