ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ   /   ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης προσβάσιμη σε όλους μέσω διαδικτύου
24/03/2009
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης προσβάσιμη σε όλους μέσω διαδικτύου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης να γίνει προσβάσιμη σε όλους μέσω του διαδικτύου.

17/10/2008

ΠΗΓΗ:Ε.Ε.

           

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή καθώς και την Επιτροπή των Περιφερειών (COM(2008) 513 τελικό) με θέμα την πρόοδο στην ψηφιοποίηση και την επιγραφική προσβασιμότητα πολιτιστικού υλικού και τη ψηφιακή διαφύλαξη στην ΕΕ, προκύπτουν εν συντομία παρακάτω συμπεράσματα:

Το Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία ώστε η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά να καταστεί προσβάσιμη. Μέσα από την πρωτοβουλία για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες η Επιτροπή παρέχει στα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε η ευκαιρία αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Όπου το πολιτιστικό υλικό έχει καταστεί διαθέσιμο από βιβλιοθήκες, μουσεία και (οπτικοακουστικά) αρχεία, έχει γενικά παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Η "Europeana", η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, θα δρομολογηθεί το Νοέμβριο του 2008 και θα επιδείξει το δυναμικό που συνιστά ένα κοινό σημείο πρόσβασης στην διανομή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από την Europeana θα αυξηθούν με την πάροδο των ετών, καθώς όλο και περισσότερο υλικό θα παίρνει ψηφιακή μορφή.

Για τη διάθεση πολιτιστικού υλικού στους πολίτες απαιτείται εκτέλεση εργασιών σχετικά με τις βασικές προϋποθέσεις για την ψηφιoποίηση, την επιγραμμική προσβασιμότητα και την ψηφιακή διαφύλαξη. Η Επιτροπή έχει προτείνει στα κράτη μέλη σειρά μέτρων προτεραιότητας για την επίτευξη προόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν και, γενικά, τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε μια κρίσιμη μάζα ψηφιακού περιεχομένου να είναι για όλους διαθέσιμη. Ειδικότερα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κύρια προς εξέταση πεδία που επισημάνθηκαν βάσει των εθνικών εκθέσεων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί, καλεί δε τα κράτη μέλη, τα πολιτιστικά τους ιδρύματα και τους εμπλεκόμενους φορείς να εργαστούν προς την κατεύθυνση της κοινής επιδίωξης που είναι να καταστεί το ευρωπαϊκό πολιτιστικό περιεχόμενο ευρύτερα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τα κράτη μέλη προκειμένου να εξακριβώσει σε ποιους τομείς απαιτείται ανάληψη περαιτέρω δράσης.Αρχή φόρμας<

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ