ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
15/12/2011
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

[08/12/2011 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/CAPITAL.GR]

Προς νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Τη θέσπιση νέας ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η νέα ρύθμιση είναι ένα από τα μέτρα άμεσης απόδοσης για την τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού τα οποία κινούνται με απογοητευτικούς ρυθμούς παρά τη θέσπιση νέων φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών η νέα ρύθμιση θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή σε σχέση με αυτήν που θεσπίστηκε το 2010 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Συγκεκριμένα εξετάζεται να προβλέπει την τμηματική εξόφληση χρέους σε έως και 60 δόσεις καθώς και πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση που ο φορολογούμενους προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση της οφειλής ή εξόφλησής της σε μικρό αριθμό δόσεων. Παράλληλα, στη ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθούν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκεται διαρκής ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά της. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την εξόφληση της οφειλής έως και σε 35 δόσεις με έκπτωση έως και του 100% των προσαυξήσεων. Προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος σήμερα σε αυτή τη ρύθμιση είναι να πληρώσει τις τρεις δόσεις που θα είχε καταβάλει αν είχε ενταχθεί τη ρύθμιση τον περασμένο Ιούλιο που έληξε η σχετική προθεσμία.

Συνολικά οι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 41 δισ. ευρώ και αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου τα χρέη που θεωρούνται εισπράξιμα δεν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και είναι ανενεργές και φορολογούμενους που έχουν αποβιώσει ή δεν έχουν καμιά φοροδοτική ικανότητα. Η νέα ρύθμιση, εφόσον τελικά εγκριθεί, θα θεσπιστεί με διατάξεις που θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ