ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΣΕΒ για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία
29/03/2017
ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΣΕΒ για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία

limani_F1752889788.29.3.708.jpg

Τον κίνδυνο για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών στη Μ. Βρετανία προειδοποίησε ο ΣΕΒ, στην πρώτη του αντίδραση έπειτα από την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, για το Brexit.

Η Μ. Βρετανία είναι στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα φτάνουν 1 δισ. και οι εισαγωγές τα 1,2 δισ., για το 2016.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (€350εκ περίπου), τα χημικά (€200εκ περίπου), τα τρόφιμα (€350εκ περίπου) κ.α.», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε κοινή ανακοίνωση με την BusinessEurope, την Ενωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης.

Ακόμη, επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία περιττών εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως και άνισων όρων ανταγωνισμού. «Ενα σημαντικό κομμάτι των θέσεων εργασίας στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εξαγωγές και την παραγωγική αλυσίδα και είναι εξ’ αυτού διασυνδεδεμένες με την ευρύτερη Ευρώπη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ετσι, καλούν τους διαπραγματευτές να διασφαλίσουν ότι το νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Η.Β., μετά το Brexit, θα είναι σύμφωνο με τις ακόλουθες αρχές:

  • Διατήρηση της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες της.
  • Διασφάλιση, όσο το δυνατόν, πιο στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Η.Β.
  • Οργάνωση μιας ομαλής μετάβασης προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα στη νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.
  • Περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες
  • Διασφάλιση ασφάλειας δίκαιου, το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίτευξη πρακτικών λύσεων, σε ένα λογικό και προβλέψιμο χρονικό διάστημα.
  • Συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των σχετικών διαδικασιών, της πρόσβασης στην αγορά και της σύγκλισης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ακόμη, ο ΣΕΒ και η BusinessEurope επισημαίνουν ότι ΕΕ και Βρετανία πρέπει να επιδιώξουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις για το μέλλον, σε ένα πλαίσιο με ίσους όρους ανταγωνισμού.

«Οι διαπραγματευτές πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών, η δε πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στην εξισορρόπηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ