ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εξοικονόμηση €380 εκατ. από την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο
03/04/2018
ΠΗΓΗ: www.sepe.gr

Εξοικονόμηση €380 εκατ. από την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο

CC0F4A7FFF529E989708B84910DD117C_F779461469.jpg

Το βηματισμό της σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επιχειρεί να επιταχύνει η ελληνική δημόσια διοίκηση. Με το στόχο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου ευθυγραμμίζεται η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων με τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής. Η ετήσια εξοικονόμηση - ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Συστήματος - θα φτάσει για το Δημόσιο στα €380 εκατ.

Παρουσιάστηκε το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων στο Δημόσιο με ψηφιακές υπογραφέςΤο Κεντρικό Σύστημα για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές παρουσίασαν χθες οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Το συγκεκριμένο Σύστημα θα εγκατασταθεί σε υποδομή εθνικού cloud και προβλέπει την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €22,5 εκατ. και θα καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Σύστημα βρίσκεται, ήδη, σε πλήρη λειτουργία στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και χρησιμοποιείται από τους 600 υπαλλήλους του. Στην πλήρη λειτουργία του, θα αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, με στόχο τη βελτιστοποίηση, την αυτοματοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των εργασιών.

“Τα έγγραφα θα διακινούνται με αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια, ενώ ο εντοπισμός τους θα γίνεται με ταχύτητα, αποκλείοντας κάθε περίπτωση απώλειας τους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα και ευκολότερα, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Το έργο

Στα δομικά στοιχεία του έργου περιλαμβάνεται ένας κεντρικός κόμβος διακίνησης εγγράφων με παροχή αποδεικτικών παράδοσης, πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη διασύνδεση τοπικών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Εγγράφων, τήρηση ιστορικού των εγγράφων σε κρυπτογραφημένη μορφή, δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και λειτουργική αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων του Δημοσίου και εκπαίδευση χρηστών, διαχειριστών και χειριστών του συστήματος.

Διακίνηση εγγράφων

Κατά τη χθεσινή του ομιλία κατά την παρουσίαση του Συστήματος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τόνισε ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν το νέο Σύστημα, ώστε τα έγγραφα να διακινούνται ηλεκτρονικά. Κάτι που - όπως είπε - ήδη γίνεται στο Υπουργείο, το οποίο έχει πλήρη εικόνα για το που ακριβώς βρίσκονται τα έγγραφα, από ποιον υπογράφονται και πότε διεκπεραιώνονται. “Πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα για τις συνολικές διαδικασίες και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα μπορούμε να τις αξιολογήσουμε, να τις βελτιώσουμε, να τις αναβαθμίσουμε”, σημείωσε ο κ. Παππάς.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε από την πλευρά της: “Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων του Δημοσίου είναι ένα εμβληματικό έργο, γιατί θα αλλάξει πλήρως την καθημερινή επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο. Αναβαθμίζοντας και τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο και ψηφιακό, πλέον, περιβάλλον, καθώς αποτελεί το κατεξοχήν βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης”. Η ίδια υπενθύμισε ότι, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ 54.913 ψηφιακά πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ