ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

EUROSTAT : Κατά κύριο λόγο οι αγροτικές περιοχές βιώνουν μείωση του πληθυσμού
17/01/2023
ΠΗΓΗ: https://ec.europa.eu/eurostat/en

Κατά κύριο λόγο οι αγροτικές περιοχές βιώνουν μείωση του πληθυσμού

 

 25_F856337413.jpg

 

Με βάση την τυπολογία των αστικών και αγροτικών περιοχών, το 2021 οι κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ (45 %) της περιοχής της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία για τον πληθυσμό την 1η Ιανουαρίου 2021, μόνο το 21 % του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε αγροτικές περιοχές. Κατά την περίοδο 2015-2020, ο πληθυσμός των κυρίως αγροτικών περιοχών μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,1 % ετησίως, ενώ σχεδόν καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στον πληθυσμό των ενδιάμεσων περιφερειών. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των κυρίως αστικών περιοχών αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, 0,4 % ετησίως.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τις δημοσιεύσεις για την Αγροτική Ευρώπη και την Αστική Ευρώπη που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.  

 

Σύνολο δεδομένων πηγής: urt_pjangrp3


Κατά την περίοδο 2015-2020, ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξήθηκε ραγδαία. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 1,6 % ετησίως στις κυρίως αστικές περιοχές και στις ενδιάμεσες περιφέρειες. Ωστόσο, η ταχύτερη αύξηση μεταξύ αυτής της ομάδας καταγράφηκε για όσους ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές (1,8 % ετησίως).

Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) που ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,6 % ετησίως. Ο αριθμός των νεότερων ατόμων (κάτω των 20 ετών) μειώθηκε κατά ελαφρώς μεγαλύτερο περιθώριο (-0,7 % ετησίως). Αυτές οι δύο ομάδες παρουσίασαν ανάπτυξη σε κυρίως αστικές περιοχές (0,1 % και 0,3 % κάθε χρόνο, αντίστοιχα), γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα αυτά εγκατέλειψαν κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή να αναζητήσουν εργασία.
 

Πληθυσμιακές μεταβολές στις κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές της ΕΕ

Κατά τα τελευταία έτη (2015–2020), ο πληθυσμός αυξήθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (τουλάχιστον 0,3 % ετησίως) σε 108 κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε με σχετικά γρήγορους ρυθμούς (λιγότερο από -0,3 % ετησίως) σε 155 κυρίως αγροτικές περιοχές. 

 

Κατά την περίοδο 2015-2020, οι αγροτικές περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης του πληθυσμού ήταν οι κροατικές περιφέρειες Vukovarsko-srijemska županija (-2,5 % ετησίως) και Požeško-slavonska županija (-2,3 %), και η βουλγαρική περιφέρεια Vidin (επίσης -2,3 %).  

Οι αγροτικές περιοχές με τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού ήταν οι ελληνικές νησιωτικές περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου (2,8 % ετησίως) και της Λέσβου, της Λήμνου (2,7 %), ακολουθούμενες από τη γερμανική περιφέρεια Landshut, Kreisfreie Stadt και την νησιωτική περιφέρεια Canarias Spain, El Hierro (και οι δύο 1,3 %). 


Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; 

Οι δημοσιεύσεις για την Αγροτική Ευρώπη και την Αστική Ευρώπη περιλαμβάνουν υποεθνικές στατιστικές με διαφορετικές εδαφικές τυπολογίες, χρησιμοποιώντας διαισθητικές απεικονίσεις, καινοτόμες παρουσιάσεις δεδομένων και συνοπτικό κείμενο. 

Και οι δύο εκδόσεις έχουν έξι κοινά κεφάλαια για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την αγορά εργασίας, το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και την ψηφιακή κοινωνία και οικονομία. Η αγροτική Ευρώπη περιλαμβάνει άλλα τρία κεφάλαια σχετικά με τις δημογραφικές εξελίξεις, τις γυναίκες και τους άνδρες και την ποιότητα ζωής, ενώ η Αστική Ευρώπη περιλαμβάνει άλλα τέσσερα σχετικά με τις δημογραφικές εξελίξεις, την οικονομική δραστηριότητα, την ποιότητα ζωής και τις πόλεις ισότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες

 

 

Μεθοδολογικές σημειώσεις: 

  • Ιταλία και Λουξεμβούργο: διακοπή των χρονοσειρών για τη μέση ετήσια μεταβολή του πληθυσμού (2015–2020) ανά τυπολογία αστικών και αγροτικών περιοχών. 

 

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα επικοινωνίας μας.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ