ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΟΜΟΥ   /   ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ   /   ΙΟΒΕ   /   Οικονομική Συγκυρία   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο
10/08/2015
ΠΗΓΗ: http://www.epixeiro.gr

ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο

64dee81bc9ba8987aae1280dc2cb1105_XL_F2413.jpg

 

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνεται έντονα και τον Ιούλιο, κινούμενος στις 65,7 (από 89,4) μονάδες, στη δυσμενέστερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2013.

Τόσο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις όσο και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κινούνται πτωτικά σε όλους τους κλάδους, αν και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους υποχωρούν περαιτέρω, με το σχετικό δείκτη να μεταβάλλεται αρνητικά, στις -30 (από -5) μονάδες και το 54% (από 42%) των επιχειρήσεων να αναφέρει μειωμένες πωλήσεις. Αλλά και οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται αισθητά, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -56 (από -8) μονάδες. Στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ο δείκτης διαμορφώνεται στις -4 (από -9) μονάδες, ενώ το αρνητικό ισοζύγιο στις παραγγελίες προς προμηθευτές διευρύνεται στις -60 (από -22) μονάδες. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 10 μονάδες, στις -13 μονάδες, με το συντριπτικό πάντως 83% των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα. Τέλος, ως προς τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο μεταβάλλεται θετικά, στις +3 (από -5) μονάδες, με το 70% (από 75%) των επιχειρήσεων να αναμένει αμετάβλητες τιμές.

Οι εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους του Λιανικού εμπορίου είναι οι εξής:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός υποχωρεί τον Ιούλιο στις 67.5 (από 94,4) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (98,3 μον.). Οι τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -15 (από +13) μονάδες, ενώ υποχωρεί στις -39 (από +19) μονάδες το ισοζύγιο πωλήσεων της επόμενης περιόδου. Στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ο δείκτης ανέρχεται στις +6 (από -4) μονάδες, ενώ εξασθενούν σημαντικά και οι θετικές προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές (-33 από +3 μον.). Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης του κλάδου καταγράφεται μικρή πτώση στο σχετικό ισοσκελισμένο δείκτη (στις -2 μον.), ενώ τέλος στις τιμές, το ισοζύγιο αυξάνεται στις +33 (από +5) μονάδες, με ένα 39% (από 25%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξησή τους.

Καθοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών και στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, ο οποίος φθάνει στις 69,5 (από 84) μονάδες, σε χαμηλό διετίας. Από τα βασικά στοιχεία δραστηριότητας, το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένει στα ίδια επίπεδα (στις -30 μον.), με τον συνολικό δείκτη να έλκεται προς τα κάτω από τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις (-66 από -34 μον. το σχετικό ισοζύγιο). , αλλά και την άνοδο του ισοζυγίου στα αποθέματα (στις -7 από -18 μον.). Από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι αρνητικές προβλέψεις σχετικά με τις παραγγελίες προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο διευρύνονται αισθητά (στις -76 από -35 μον. το ισοζύγιο), με τις προβλέψεις για την απασχόληση να χάνουν επίσης έδαφος (-62 από -28 μον. ο δείκτης). Τέλος στις τιμές, το 35% (από 11%) προβλέπει μείωσή τους το επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες σταθερότητα.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού καταγράφουν έντονη πτώση τον Ιούλιο, με το συνολικό δείκτη να χάνει 20 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 48,3 μονάδες, στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας διετίας. Ο δείκτης για τις τρέχουσες πωλήσεις συρρικνώνεται στις 48 (από -27) μονάδες, ενώ διευρύνεται περαιτέρω και η απαισιοδοξία ως προς τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου (στις -86 από -59 μον. ο σχετικός δείκτης). Το ισοζύγιο των αποθεμάτων αυξάνεται κατά 19 μονάδες (στις +5 μον.), ενώ ο αρνητικός δείκτης των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο κατρακυλά στις -84 (από -21) μονάδες. Ως προς τις προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο των -19 μονάδων διευρύνεται στις -70 μονάδες, ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις -3 (από -17) μονάδες, με το 12% (από 23%) των επιχειρήσεων να αναμένουν μείωση τιμών.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Οχήματα – Ανταλλακτικά κινείται και αυτός πτωτικά τον Ιούλιο, στις 80,2 (από 97,1) μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου εξασθενούν αισθητά, φθάνοντας στις -30 (από -4) μονάδες, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου (στις -35 από -7 μον.). Στα αποθέματα, το αρνητικό ισοζύγιο παραμένει στις -14 μονάδες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να χάνουν έδαφος (-37 από -15 μον. το σχετικό ισοζύγιο) και το 53% (από 26%) των επιχειρήσεων να αναμένει μείωσή της το επόμενο διάστημα. Στις παραγγελίες προς προμηθευτές, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο των -39 μονάδων υποχωρεί στις -63, ενώ τέλος, στις τιμές, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (84%) προβλέπει και πάλι σταθερότητα το επόμενο διάστημα και ένα 9% εκ νέου άνοδο. Κατακρήμνιση σημειώνεται και στο δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στα Πολυκαταστήματα τον Ιούλιο, ο οποίος και διαμορφώνεται στις 51,9 (από 105,2) μονάδες, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2013. Στις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται εντόνως αρνητικά, με το δείκτη να κινείται στις -29 (από +38) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο στα αποθέματα διαμορφώνεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα στη -1 μονάδα.

Ο δείκτης για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου υποδηλώνει καθολική απαισιοδοξία, ενώ στα υπόλοιπα στοιχεία, οι παραγγελίες προς προμηθευτές διαμορφώνονται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα (-74 από -21 μον. το ισοζύγιο). Τέλος, οι προβλέψεις για την απασχόληση δεν μεταβάλλονται επί της ουσίας, με το δείκτη να παραμένει ισοσκελισμένος, ενώ στις τιμές σημειώνεται άνοδος στο σχετικό ισοζύγιο, στις +8 (από -16) μονάδες, με το 92% (από 77%) των ερωτηθέντων να αναμένει σταθερότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: http://iobe.gr/ 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

dm

www.iliagora.gr

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στην Ηλεία

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Ηλείας

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ξεφυλλίστε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο. 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΛΓΑ Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία
Οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 
ΓΕΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ