Κοινή επιστολή από κ. Νικολούτσο και τους Πρόεδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας – Αιτωλοακαρνανίας στον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη.

Κοινή επιστολή από κ. Νικολούτσο και τους Πρόεδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας – Αιτωλοακαρνανίας στον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη.

kkkk_F601738765.jpg

«Η επενδυτική προσπάθεια επιχειρήσεων χρειάζεται αποτελεσματική στήριξη…»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΙΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Κοινή επιστολή που αναφέρεται στο θέμα του καθεστώτος ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων και τη σύσταση αναπτυξιακού συμβουλίου, έστειλαν προς τον Υπουργό Οικονομίας – Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κώστας Νικολούτσος με τους Προέδρους των ΕΒΕ Αχαΐας και Αιτωλ/νίας Πλάτωνα Μαρλαμέκα και Παναγιώτη Τσιχριτζή, αντίστοιχα.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Θεολόγο Λαμπριανίδη, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την καταβολή επιδοτήσεων σε επτά ετήσιες δόσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς και οι οποίες παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεν εγκαταλείπουν το επενδυτικό πρόγραμμά τους.

Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Αναφερόμαστε στο σχέδιο νόμου με τίτλο “Θεσμικό πλαίσιο για την σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας-Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις”.

Στις διατάξεις του, φαίνεται σε απόλυτο βαθμό η προσπάθεια προσαρμογής που έχει γίνει, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες από την οικονομική κρίση και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους νόμους 3299/04 και 3908/11, βασίστηκαν στις ισχύουσες τότε διατάξεις και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αποφάσεις υπαγωγής προγραμμάτισαν αντίστοιχα τους σχεδιασμούς τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες από την παρατεταμένη ύφεση και τη ραγδαία απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Για το λόγο αυτό, με την παρούσα, επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναφορά μας στο άρθρο 77, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ενταχθεί στους νόμους 3299/2004 και 3908/11.

Η απόφαση για καταβολή της επιδότησης σε επτά ετήσιες δόσεις, θέτει τις επιχειρήσεις σε απόλυτα και μη αναστρέψιμη δυσμενή θέση, όσον αφορά την ρευστότητα, την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και κυρίως την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων και τήρηση των όρων υπαγωγής θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση και των δύο μερών έως και την ολοκλήρωση.

Είναι οι επιχειρήσεις που παρά την απουσία κεφαλαίων, την μείωση του κύκλου εργασιών και ενδεχομένως την εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων, δεν εγκαταλείπουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα με κύριο στόχο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την προσαρμογή της επιχείρησης σε νέες συνθήκες.

Πολλές από αυτές, έχουν εκχωρήσει την επιδότηση και έχουν λάβει δάνειο από το τραπεζικό σύστημα για την υλοποίηση του επενδυτικού τους προγράμματος, δεσμεύοντας ταυτόχρονα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, με στόχο την ομαλή υλοποίηση της επένδυσης. Αυτές οι επιχειρήσεις, λόγω των ανωτέρω συνθηκών, στερούνται της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων κινήσεως από το τραπεζικό σύστημα και ομαλής λειτουργίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο στο σύνολό του και να εξετασθεί εκ νέου, μετά από προτάσεις που θα καταθέσουν οι παραγωγικοί φορείς, για την οριστική επίλυσή του, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

 

 

 

Προηγούμενο Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση: Η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας